Filipinski študenti morajo posaditi vsaj 10 dreves, če želijo zaključiti šolo!
V zraku · buzz buzz

Posamezniki, države, korporacije, podjetja in nevladne organizacije se po vsem svetu trudijo, da bi rešili planet pred katastrofo, ki nam preti, če bomo še naprej nadaljevali z onasneževanjem in invazivnim poseganjem v okolje. Nekateri to počnejo s čistejšimi nameni, drugi to izkoriščajo, da služijo. Eni so uspešnejši, drugi manj. Med dober in učinkovit model skrbi za okolje pa zagotovo lahko štejemo nov filipinski zakon, ki zapoveduje študentom, da morajo posaditi vsaj 10 dreves, če želijo zaključiti šolo – koncept, ki bi ga zagotovo lahko prenesli v slovenski šolski sistem in bi vsem (naravi, učiteljem in učencem/študentom) koristil.

Nov filipinski zakon zapoveduje študentom, da morajo posaditi vsaj 10 dreves, če želijo zaključiti šolo. Ta zakon velja za učence/študente na vseh ravneh šolanja – od osnovnošolcev do študentov. Glede na zakon je državno ministrstvo za izobrazbo odgovorno, da v šole in fakultete uvede to prakso, ministrstvo za okolje in agrikulturo pa je dogovorno za priskrbitev semen, sadik, osnovnih navodil za izvedbo saditve in za skrb za drevesa, ko so posajena.

Učenci, dijaki in študenti lahko drevesa posadijo v gozdovih, vrtovih, urbanem okolju, zapuščenih krajih ali naravnih rezervarih – pri tem morajo upoštevati smernice, katero vrsto drevesa smejo saditi na katerem področju države.

Zakon je bil sprejet v okviru medgeneracijske odgovornosti za zaščito okolja in z njim bodo na Filipinih posajenih vsaj 175 milijonov novih dreves na leto.

Gre za koncept, ki bi ga zagotovo bilo smiselno prenesti tudi v slovenski šolski sistem. Poleg očitnega neposrednega pozitivnega učinka na okolje ima takšen projekt tudi cel kup drugih nepogrešljivih prednosti – otroci, mladostniki in mladi odrasli bodo osebno angažirani, da poskrbijo za okolje in bodo razumeli, da je prihodnost zemlje tudi njihova neposredna odgovornost. Pridobili bodo nova pomembna znanja, ki se v dananšnji avtomatizirani in tehnološko napredni družbi vse prehitro izgubljajo. Poleg tega pa bodo v stiku z naravo, ki blagodejno vpliva na človeka in ima številne zdravstvene, psihološke in fizične, ugodne učinke.

Audrey-Tautou_width1024 Briljantni nasveti, ki se zdijo nesmiselni, dokler jih ne poskusiš Takšno osebo srečaš le enkrat: 6 lastnosti, ki te naredijo boljšega ČLOVEKA Takšno osebo srečaš le enkrat: 6 lastnosti DOBRIH ljudi Oh, ta zablojen kratkovidni svet: ostre besede Nikole Tesle, ki spreminjajo svet Oh, ta zablojen kratkovidni svet: ostre besede Nikole Tesle, ki spreminjajo svet randy-rooibaatjie-yDJCs77BAu0-unsplash Astrologi so prepričani: ta tri astrološka znamenja bodo v 2020 zanosila · ·