fullwidth.db6598fa 2
Kulturni izbor · film

Mraz, mraz, mraz. To je vse, kar slišimo ko temperature padejo pod ničlo. V teh mrzlih mesecih je prav, da se spomnimo nekaterih najboljših zimskih filmov vseh časov. Ne, to niso filmi o božiču in praznikih. Prav nasprotno – pravi zimski filmi se ponavadi ne končajo srečno. Sneg, hlad, ki strese do kosti ter konceptualno vprašanje, ali bo pomlad sploh prišla: to je recept za odličen zimski film. Mi smo izbrali deset zimskih filmov in nam se zdijo več kot odlični in seveda, vredni ogleda.

Pred vami je izbor filmov, ki vas bodo ohladili. Zimski filmi, ki v sebi skrivajo ledene prizore in preobrate, so prava izbira za mrzle večere.

10. Encounters At The End Of The World (2008)

V skladu s svojim abosolutnim pomanjkanjem strahu za tuje situacije je ikonoklastičen režiser Werner Herzog posnel ta dokumentarec o vsakdanjem življenju v McMurdo Base na Antarktiki. V filmu obstajajo trenutki bizarne ekscentričnosti in trenutki skrajne žalosti, včasih pa oboje hkrati. Globoko opažanje o osamljeni kulturi, sestavljeni iz ljudi, ki so vse drugo opustili, zajame nadzemeljsko sliko, ki nas presune. Kot Herzog na začetku filma opozarja: to ni popotovanje cesarskega pingvina – in to misli smrtno resno.

9. Never Cry Wolf (1983)

Film temelji na knjigi Farleya Mowata, slavnega naravoslovca. Znanstevnik je poslan na Arktiko, da študira volkove, ki so (napačno) obtoženi za upad števila karibujev. V filmu zraven nešteto volkov igrata še Charles Martin Smith (American Graffiti, The Untouchables, Starman) in Brian Dennehy. Nekaj nepozabno hladnega.

8. The Gold Rush (1925)

V mojstrovini iz leta 1925 si lahko ogledamo Charlieja Chaplina kot Little Trapma v iskanju zlata v gorah Yukon. Film, ki je nastajal več kot leto, je bil Chaplinova najbolj ambiciozna produkcija. Film vsebuje nekaj najbolj poznanih scen Charlieja Chaplina, zlasti prizor, kjer Little Tramp in njegov prijatelj Big Jim stradajoča v oddaljeni kabini jesta usnjeni čevelj. V deliruju lakote si razdelita zgornji in spodnji del čevlja, vrtita vezalke okoli vilic kot špagete ter sesata vsak žebelj v čevlju kot slastno kost.

7. Groundhog Day (1997)

Komedija s srečnim koncem. A ne pozabimo kako temen pridih dobi komedija v sredini, čeprav nikoli ne neha biti smešna. Bill Murray igra narcističnega meterologa, ki znova in znova podoživlja najbolj dolgočasen dan v njegovem življenju. Na eni točki je monotonost tako boleča, da se odloči za samomor. Brez skrbi, ne deluje.

6. Edward Scissorhands (1990)

Želite vedeti, od kod prihaja sneg? Očitno se je vse začelo s škarjami. Ta mračna sodobna pravljica nas opominja, da kljub temu, da so zimski meseci lahko pusti in žalostni, bodimo raje hvaležni, da naše roke niso škarje.

PREBERITE ŠE: Film: Odlične črne komedije

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Ko se partnerski odnos poslabša, se par odliči, da se bosta izbrisala iz spominov. Skozi proces izgube odkrijeta, s čim bi pravzaprav morala začeti. Kljub norim in surrealističnim elementom filma, film ostaja iskren in resničen. Zdi se kot protislovje, a konc koncev je takšno tudi življenje.

4. Misery (1990)

Film, ki temelji na romanu Stephena Kinga, pripoveduje zgodbo o pisatelju Paulu Sheldonu, ki po nesreči z avtomobilom v ledeno snežnem metežu konča v gozdni koči njegove največje oboževalke. Ta zanj skrbi, a žalost mora za to Paul plačati visoko ceno. “Mrzel” triler, katerega naslov pove vse.

3. The Thing (1982)

Preskočite vse novejše različice! Odličen film, kjer dvanajst članov raziskovalne posadke na Antarktiki pričaka zlo. Režija Johna Carpenterja, glasba legendarnega Ennia Morricone ter eklektičen ansambel igralev kot sta Kurt Russel in Keith David. Klasika kot znanstvena fantastika, klasika kot grozljivka, klasična študija izolacije in paranoje ter legendaren, srhljiv in dvoumen konec.

2. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)

Za mnoge je to najboljš del serial Vojne zvezd in za mnoge so zgodnje scene na Planetu Hoth najboljše scene filma. Prekrit s snegom in ledom je neprizanesljiv teren in poraziti Empire je vse težje. Nepozabna sekvenca vključuje Luka Skywalkerja v brutalnem boju z Wampom, Han Solovo pogumno prizadevanje, da reši prijatelja gotove smrti in neverjetno snežno bitko, v kateri vse izgleda izgubljeno.

1. The Shining (1980)

Ta film ne rabimo posebej predstavljati in zapomnili smo si ga, pošteno, po njegovih grozljivih, a brilijantnih posnetkih. Jack in njegova družina so ujeti v nič kaj prijaznem hotelu vso zimo – to je sezona, ki Jacka spremeni v neprijaznega drvarja. Ena izmed najbolj znamenitih grozljivk vseh časov,

PicMonkey Collage Oskarji 2015: nominacije za najboljšo režijo 2015 PicMonkey Collage Oskarji 2015: nominacije za najboljšo moško glavno vlogo 2015 PicMonkey Collage Oskarji 2015: nominacije za najboljšo žensko glavno vlogo 2015 worlds-greatest-dad-524ceb9d64bc9 (1) Film: Odlične črne komedije