image9
Kulturni izbor · film

Mednarodni filmski festival v Cannesu 2019, ki velja za enega najprestižnejših in najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, bo potekal med 14. in 25. majem. Že 72. festivalu po vrsti bo predsedoval filmski ustvarjalec Alejandro Gonzalez Iñárritu, odprla pa ga bo zombijevska komedija The Dead Don’t Die režiserja Jima Jarmuscha z zvezdniško zasedbo (Bill Murray, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Adam Driver).

Filmski festival v Cannesu 2019 se pričenja 14. maja. Kot je že zgoraj omenjeno, bo že 72. festivalu po vrsti predsedoval filmski ustvarjalec Alejandro Gonzalez Iñárritu, ki bo tako prvi latinskoameriški predsednik žirije v zgodovini festivala. Pridružile se mu bodo še štiri ženske in štirje moški s štirih celin ter sedmih različnih narodnosti: igralka Elle Fanning, igralka in režiserka Maimouna N’Diaye, režiserki in scenaristki Kelly Reichardt ter Alice Rohrwacher, pisec stripov in režiser Enki Bilal in režiserji ter scenaristi Robin Campillo, Yorgos Lanthimos in Paweł Pawlikowski. Festival bo letos odprla zombijevska komedija The Dead Don’t Die režiserja Jima Jarmuscha z zvezdniško zasedbo (Bill Murray, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Adam Driver). Ta pripoveduje zgodbo majhnega mesteca Centerville, ki se mora boriti proti hordi zombijev.

Kdo se poteguje za zlato palmo?

V kategoriji najboljšega celovečerca se poleg zgoraj omenjenega filma Jarmuscha za prestižno palmo letos bori 20 filmov, med njimi tudi celovečerci svetovno priznanih režiserjev, kot so Dolor y gloria Pedra Almodóvarja, Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina in A Hidden Life Terrenca Malicka.

Na festivalu ne bo filmov velikana Netflix, saj umetniški direktor festivala Thierry Frémaux z njimi ni uspel doseči kompromisa o primernosti. Častna zlata palma bo na 72. festivalu šla v roke francoskemu filmskemu in gledališkemu igralcu Alainu Delonu.

Na festivalu tudi slovenski filmi

Slovenski filmski center bo na letošnji ediciji festivala v Cannesu na filmski tržnici (Market Screenings 2019) predstavil štiri slovenske celovečerne filme: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka, Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka in Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca. Na letošnjem odprtju programa Cannes Directors’ Fortnight 2019 prestižnega festivala bo prisotna tudi slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić s kratkim igranim filmom The Right One. Letošnji producent »na potezi« (Producer On The Move 2019) je Rok Biček na čelu produkcijske hiše Cvinger Film. Bičkov celovečerni režijski prvenec Razredni sovražnik je prejel nagrado fedeora na Beneškem tednu kritike leta 2013, dokumentarni film Družina pa je leta 2017 zmagal in prejel glavno nagrado na tednu kritike v Locarnu.

Nocturnal-7 5 ultimativnih filmov o maščevanju, ki držijo napetost čisto do konca Walk-The-Line-DI 7 najboljših ljubezenskih filmov, posnetih po resničnih dogodkih shutterstock_1124464610 11 zanimivosti o Emilii Clarke: vse, kar niste vedeli o Daenerys Targaryen 20090821215824!P.S._I_Love_You Lepi, a žalostni filmi, ob katerih je OK, da jočeš · ·