01-star-wars-last-jedi
Kulturni izbor · film

Leto 2017 se bo zaključilo v stilu! Prihaja najpomembnejši film leta – Star Wars. In kopica drugih filmov, ki bodo zadovoljili vse okuse. Za nameček pa smo pogledali še v januar, kjer se obeta kar nekaj spektaklov.

Poglejmo naš jagodni izbor filmov, ki jih v decembru ne smete spregledati.

ZNANSTVENA FANTASTIKA
VOJNA ZVEZD: POSLEDNJI JEDI
ZDA, 2017, STAR WARS THE LAST JEDI

Lucasfilm v Vojni zvezd: Poslednji Jedi, nadaljuje Skywalkerjevo sago, ko se junaki filma Sila se prebuja pridružijo galaktičnim legendam v epski pustolovščini, ki razkrije stoletja trajajoče skrivnosti Sile in prinaša šokantna odkritja, vezana na preteklost. Tokratni film je nastal pod taktirko režiserja Riana Johnsona. Novi junaki franšize bodo še vedno v ospredju Daisy Ridley, Adam Driver,  Oscar Isaac in  John Boyega, a boste v filmu videli tudi nekatere stare znane obraze, kot sta Mark Hamill in Carrie Fisher. Kljub napovednikom veliko o filmu pravzaprav ne vemo. A s filmi je po navadi tako, da nas morajo vsaj malo presenetiti.

Režija: Rian Johnson.
Igrajo: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Adam Driver in drugi.
od 14. decembra / Cineplexx, Kolosej

KOMEDIJA
MADAME
FRANCIJA, 2017, MADAME

Ljubitelji francoskega filma boste prišli na svoj račun. Bogat in vpliven ameriški par Anne in Bob se odločita za selitev v prestižno vilo v romantičnem Parizu. Pri organizaciji razkošne večerje za sofisticirane mednarodne prijatelje gostiteljica odkrije, da bo na večerji 13 gostov. Zaradi neparnega števila jo popade panika in Anne vztraja, naj se njena zvesta služabnica Maria preobleče in izdaja za skrivnostno špansko plemkinjo in s tem neparno  število gostov spremeni v parno. Vendar pa malo preveč vina in nekaj igrivega spogledovanja pripelje Mario do romantičnega razmerja z britanskim umetniškim posrednikom. Seveda se zapleti vrstijo.

Režija: Amanda Sthers.
Igrajo: Toni Collette, Harvey Keitel, Michael Smiley, Joséphine de La Baume, Rossy de Palma, Brendan Patricks, Sonia Rolland, Ginnie Watson,Stanislas Merhar in drugi.
od 21. decembra / Cineplexx, Kolosej

DOKUMENTAREC
POTOVANJE CESARSKEGA PINGVINA 2: KLIC
FRANCIJA, 2017, March of the Penguins 2: The Call

Luc Jacquet, ki je lansko zimo dva meseca snemal v težkih pogojih na Antarktiki, se vrača z novim filmom, ki ga je večinoma posnel v ločljivosti 4K in ki vključuje še nikoli videne posnetke iz podmornice in z dronov. V tej zgodbi spremljamo mladega pingvina, ki se ravno odpravlja na svoje prvo popotovanje in sledi skrivnostnemu klicu, ki ob nastopu zime vsakega pingvina pritegne, da se odpravi na pot z neznanim ciljem. Ta odločilni trenutek, ta neustavljivo privlačen klic bomo opazovali skozi oči in skozi spomine starejšega, izkušenega pingvina.

Režija: Luc Jacquet.
Igrajo: pingvini.
od 21. decembra / Kolosej

GLASBENA KOMEDIJA
PRAVA NOTA 3
ZDA, 2017, Pitch Perfect 3

Glasbena komedija Prava nota je leta 2012 postala eno izmed večjih filmskih presenečenj, ki je presegla vsa pričakovanja ustvarjalcev in si nabrala občinstvo, ki zvesto sledi zabavni zgodbi o študentkah, ki združijo glasbene moči in popeljejo svojo a capella skupino do neslutenih uspehov. Le kaj jih čaka v tretjem delu? Pravkar so končale kolidž, vsaka na svoj način išče svoje mesto pod soncem, vse pa ugotavljajo, da je težko denar za življenje služiti zgolj s svojim glasom. Dokler spet ne združijo moči in se skupaj ne odpravijo v Evropo.

Režija: Elizabeth Banks.
Igrajo: Anna Kendrick, Rebel Wilson, Hailee Steinfeld, Elizabeth Banks, Brittany Snow in drugi.
od 21. decembra / Cineplexx, Kolosej

AKCIJSKA PUSTOLOVŠČINA
JUMANJI: DOBRODOŠLI V DŽUNGLI
ZDA, 2017, Jumanji: Welcome to the Jungle

Se še spomnite filma Jumanji, kjer je glavno vlogo odigral Robin Williams. Dvaindvajset let po tem legendarnem filmskem hitu se na filmska platna vrača njegovo nadaljevanje. Zgodba govori o štirih prijateljih, ki odkrijejo staro igro Jumanji, za katero še nikoli prej niso slišali. Nenadoma se znajdejo v zabavnem svetu džungle in postanejo avatarji po svojem izboru. Toda zabava kmalu prerase v nekaj bolj resnega igro Jumanji je namreč treba preživeti, saj je v njej kopica pasti. Da bi premagali igro in se vrnili v resnični svet, se bodo morali podati na najnevarnejšo pustolovščino svojih življenj.

Režija: Jake Kasdan.
Igrajo: Dwayne Johnson, Jack Black, Tom Holland, Kevin Hart, Nick Jonas in drugi.
od 28. decembra / Cineplexx, Kolosej

KRIMINALKA/DRAMA
VELIKA IGRA
ZDA, 2017, MOLLY’S GAME

Poznate resnično zgodbo o pokeraški princesi Molly Bloom (Jessica Chastain), ki je kar celo desetletje vodila najekskluzivnejše nezakonite igre?  Molly je bila smučarka, ki je po neuspešnih kvalifikacijah za olimpijske igre postala natakarica. Nezadovoljna z navadno službo je ustanovila nezakonito igralnico, ki so jo obiskovali slavni igralci in velike ribe z Wall Streeta. Molly je uspešno vodila posel, dokler niso nekega večera pri njej potrkali agenti FBI. Edini zaveznik je bil njen odvetnik Charlie Jaffey, ki je razkril, da je Molly mnogo več od tistega, kar se je pisalo o njej.

Režija: Aaron Sorkin.
Igrajo: Jessica Chastain, Idris Elba, Natalie Krill, Michael Cera, Kevin Costner, Chris O’Dowd, Rachel Skarsten, Madison McKinley, Jon Bass in drugi.
od 4. januarja / Cineplexx, Kolosej

DRAMA
KRČENJE
ZDA, 2017, Downsizing

Film Krčenje režiserja Alexandra Payneja je svojevrsten filmski eksperiment, ki v ospredje postavlja vrsto pomembnih tem o človeški civilizaciji – od vprašanj, povezanih z ekologijo in prenaseljenostjo, do državljanskih pravic, revščine in nezakonitih migracij. Gre za družbeno satiro, v kateri glavni lik ugotovi, da bi bilo njegovo življenje boljše, če bi se skrčil. Ker po postopku v višino meri le skromnih dvanajst centimetrov, kar ustreza zgolj 0,00364 odstotka siceršnje prostornine človeškega telesa, njegovo telo porabi veliko manj naravnih virov. To mu prinese lagodnejše življenje v idiličnem naselju pomanjšanih ljudi, imenovanem Ležerni gaj.

Režija: Alexander Payne.
Igrajo: Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Jason Sudeikis, Neil Patrick Harris, Alec Baldwin, Margo Martindale, Maribeth Monroe in drugi.
od 11. januarja / Cineplexx, Kolosej

DRAMA
NAJTEMNEJŠA URA
VELIKA BRITANJA, 2017, Darkest Hour

Gary Oldman se je odlično vživel v Winstona Churchilla, kar namiguje na nominacijo za oskarja. Resnična zgodba je umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novo pečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem. Film, ki bo navdušil vse, ki so pristaši zgodovinskih filmov.

Režija: Joe Wright.
Igrajo: Lily James, Gary Oldman, Ben Mendelsohn, Stephen Dillane, Kristin Scott Thomas, Charley Palmer Merkell, Ronald Pickup in drugi.
od 11. januarja / Cineplexx, Kolosej


gravity-2-1200-1200-675-675-crop-000000 To so po mnenju kritikov najboljši filmi zadnjih 7 let TIHO MESTO_Emily Blunt Filmski napovednik: Tiho mesto (A Quiet Place, 2018) film-vino-veter3 8 filmov za sladokusce, ki v kinematografe prihajajo v novembru (2017) film-koko-in-velika-skrivnost ANIMIRANI FILM: KOKO IN VELIKA SKRIVNOST (ZDA, 2017, COCO) ·