Forbes 2016: Najbogatejši ljudje na svetu
V zraku · buzz buzz

Najbogatejši človek na svetu je stari znanec Forbesove lestvice najbogatejših in trdno ostaja v sedlu. Ameriška revija Forbes v svojem najnovejšem poročilu tudi ugotavlja, da na svetu trenutno živi 1810 milijarderjev, ki imajo skupaj premoženje v vrednosti 6480 milijard ameriških dolarjev. Med njimi je le 190 žensk.

Najbogatejši človek na svetu je po raziskavi revije Forbes že tretjo leto zapored Bill Gates. 60-letni ustanovitelj Microsofta po poročilu za leto 2016 sedi na premoženju, vrednem 75 milijard ameriških dolarjev, njegov kupček pa se je glede na predhodno leto stopil za 4,2 milijarde. Bill Gates je sicer aboniran na prvo mesto na Forbesovi lestvici, saj je bil razglašen za najbogatejšega človeka na svetu že 17-ič v zadnjih 22 letih. Najbolj se mu je tokrat približal Amancio Ortega, 79-letni Španec, ki je kuje bajne dobičke v modni industriji. Premoženje ustanovitelja tekstilnega giganta Inditex, ki ima v svoji lasti tudi znamko Zara, je ocenjeno na 67 milijard dolarjev. To je 2,5 milijarde več kot lani, kar ga je s četrtega mesta potisnilo na drugo.

Tretjega mesta iz rok ni izpustil Warren Buffet, ki si je najnižjo stopničko priboril z ”oceno” 60,8 milijarde dolarjev. Sledi mu Carlos Slim, mehiški telekomunikacijski tajkun, največji poraženec Forbesove lestvice za leto 2016, saj se je njegovo premoženje zmanjšalo za kar 27,1 milijarde dolarjev in je letošnji največji izgubar na celotni lestvici, čeprav se to po številu mest toliko ne pozna. Na drugi strani je največji skok po lestvici uspel ”mlečnozobemu” Marku Zuckerbergu (Facebook) in Jeffu Bezosu (Amazon), ki sta se prvič prebila v deseterico najbogatejših, kamor sta se prebila s 16. oz. 15. mesta. Oče Facebooka se je s 44,6 milijarde dolarjev premoženja (11,2 milijarde več kot lani) zavihtel na šesto mesto, pred njim pa tudi letos ostaja omenjeni 52-letni izvršni direktor spletnega kolosa Amazon, ki je ocenjen na 45,2 milijarde dolarjev, kar ga je zavihtelo na peto mesto.

Od žensk, ki jih je na seznamu 190 (lani 197), je najbogatejša Liliane Bettencourt. Francosko dedinjo L’Oréala najdemo na 11. mestu s 36,1 milijarde dolarjev premoženja. Najmlajši milijarderki sta sicer norveška najstnica in profesionalna jahačica Alexandra Andresen ter njena sestra Katharina Andresen (imata 42-odstotni delež očetovega tobačnega imperija Tiedemanns).

PREBERITE ŠE: Forbes 2015: Najbolje plačani YouTube zvezdniki v letu 2015

Po najnovejših podatkih revije Forbes (ocene oblikuje s sledenjem lastništvu delnic, nepremičnin in luksuznih predmetov) na svetu živi 1810 milijarderjev, kar je rahel padec glede na leto prej, ko jih je Forbes naštel 1826. S tem ko so nekateri izgubili status milijarderjev, se je stopila tudi skupna vrednost premoženja, ki je s 7050 milijard ”strmoglavila” na 6480 milijard dolarjev. Padec Forbes pripisuje turbulentnemu dogajanju na svetovnih trgov. Na lestvici najbogatejših ljudi na svetu za leto 2016 se je znašlo 198 novincev. Največ jih prihaja iz Kitajske (70), sicer pa status države z največ milijarderji ostaja trdno v rokah ZDA, ki jih ima 540, Kitajska na drugem mestu pa 251. V Evropi boste na milijarderja najlažje naleteli v Nemčiji, kjer jih je 120. Sledita Indija s 84 in Rusija s 77 milijarderji.

dog-braces- (2) Psiček z zobnim aparatom obnorel internet Otroci, ki so slabi v skrivalnicah Otroci, ”mojstri” skrivalnic Milijonar pri tridesetih Kako do 30. leta postati milijonar? Oskarji 2016 Oskarji 2016: najbolj všečkane fotografije s podelitve Oskarjev ·