old-camera-1352392829MJP
V zraku · buzz buzz

Fotoaparati kot jih poznamo danes, ko v mnogih primerih sploh niso fotoaparati v prvem planu, so morali do sem prehoditi dolgo pot. Če gremo samo desetletje nazaj, bomo hitro spoznali, da je bila še tedaj fotografija precej butična dejavnost, medtem ko je danes vsak ‘fotograf’. Spomin nam hitro peša, čeprav ga imamo v fotoaparatih vse več, zato je prav, da se poklonimo očetom digitalnega fotoaparata.

Danes veljajo digitalni fotoaparati za prave lepotce, a to je zato, ker imajo dobre gene. Čeprav si je težko predstavljati, so bili ti fotoaparati nekoč zgolj pobožna želja, futurizem. Danes ima spodobno znanje digitalne fotografije že vsak najcenejši mobitel. In dasiravno še obstajajo temnice, tiste kjer razvijamo fotografije in ne tiste, kamor pošljemo ljudi na prestajanje kazni, pa so tako redke kot foto filmi. Kodak. Kodak kdo? Leta 2014 se fotke ‘razvija’ v Photoshopu, ki kirurško natančno obračuna še s tako napako. Nekoč ni bilo tako. Predpriprava je bila ključ. Danes pa najprej sprožiš in šele potem pogledaš kaj ne štima.

Čeprav se zdi, da je bil ta preskok storjen od danes na jutri, pa besede soustanovitelja Twitterja Biza Stona, »Pravi trenutek, vztrajnost in deset let garaškega dela bo na koncu izpadlo, kot da vam je uspelo čez noč.«, ujamemo samo bistvo napredka fotoaparata. Mlajša generacija zares pozna le zadnje desetletje ali dve in v tem času se je zdelo napredek res rapiden, a da se je to zgodilo, so bili potrebni dobri temelji. Si upate napovedati, kaj bo leta 2020? Bomo ‘škljocali’ z očmi?

PREBERITE ŠE: Lomo’Instant: eksperimentalnost lomo fotografije

Od kamere obscure do pojava digitalcev

 

bigstock-Brain-24073097 13 stvari, ki jih mentalno močni ne počno Foto: Yaocho Bar Group/Youtube Ko zvezda noči postane “zvezda” oglasne kampanje funny-animals-sticking-tongues-65 24 živali, ki vam bo pokazalo jezik pa zaradi tega ne boste ogorčeni Screen Shot 2014-07-03 at 11.37.54 Verrückt, najvišji vodni tobogan na svetu!