Fotografiranje Eifflovega stolpa ponoči je brez dovoljenja nezakonito.
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · destinacija

Ste vedeli, da je fotografiranje Eifflovega stolpa ponoči kaznivo dejanje in da vas lahko za objavo na družbenih omrežjih kaznujejo? Eifflov stolp lahko ponoči fotografirate le v primeru, da za to vnaprej pridobite dovoljene upravljavca (Société d’Exploitation de la Tour Eiffel). Zakaj? Ker je osvetljenost stolpa oz. nočna svetlobna scenografija opredeljena kot umetniško delo in kot taka avtorsko zaščitena, kar pomeni, da je treba po predpisu Evropske unije o avtorskih pravicah za reproduciranje slik pridobiti dovoljenje umetnika oz. v tem primeru upravljavca. Kaj pa fotografiranje v dnevnem času? Kako je s fotografiranjem znamenitosti v Sloveniji?

Ste kdaj obiskali Pariz in fotografirali Eifflov stolp, eno od glavnih in največkrat fotografiranih pariških in svetovnih znamenitosti? Potem ste po vsej verjetnosti kršili zakon! Eifflov stolp je namreč v nočnem času prepovedano fotografirati, saj je osvetljen stolp opredeljen kot umetniško delo in je torej intelektualna lastnina, s katero pa, kot vemo, ni heca in z njo ne moremo razpolagati kar prosto po Prešernu. V takem primeru predpis Evropske unije o avtorskih pravicah za reproduciranje slik od nas zahteva pridobitev dovoljenja umetnika oz. v dotičnem primeru upravljavca – Société d’Exploitation de la Tour Eiffel, sicer smo v navzkrižju z zakonom. Izjema je fotografiranja Eifflovega stolpa v dnevnem času, saj stolp tedaj sodi pod javno dobro.

Če boste torej Eifflov stolp fotografirali ponoči in se s tem pohvalili na družbenem omrežju, ne bodite presenečeni, če dobite na vrata prekrškovni organ, razen, če ste seveda vnaprej pridobili dovoljenje upravljavca Eifflovega stolpa.

PREBERITE ŠE: Plavajoči hotel OFF – Pariz je bogatejši za hotel na vodi

V direktivi EU o avtorskih in sorodnih pravic v informacijski družbi, ki sega v leto 2001, sicer beremo, da se lahko arhitekturna dela na javnih krajih fotografira brezplačno, vendar pa ta klavzula ni zavezujoča. Francija pa ni edina evropska država, ki te izjeme ni vnesla v pravni red, med njimi so tudi Italija, Belgija in Danska. Z avtorskimi pravicami so tako med drugim zaščiteni tudi kip Male morske deklice v Københavnu, stavba evropskega parlamenta v Strasbourgu in piramida muzeja Louvre. Določene omejitve veljajo tudi za rimski Kolosej. Kako je s fotografiranjem znamenitosti in javnih stavb v Sloveniji? Brez dovoljenja jih lahko fotografirate katerikoli del dneva, a teh fotografij ne smete prodajati.

Eifflov stolp v večernih urahOdpri galerijo

Petdeset odtenkov teme je največkrat ogledan napovednik vseh časov. Petdeset odtenkov teme, največkrat ogledan napovednik vseh časov! Zobna ščetka namesto AirPods slušalk. Namesto brezžičnih slušalk AirPods so v test dobili zobni ščetki! Testiranje slovenske lopate z driftanje. Slovenci s Caddyjem driftali s pomočjo lopat slovenske izdelave Dvojniki animiranih likov Dokaz, da priljubljeni animirani liki živijo med nami! · · · · · ·