Galiano 100: bi lahko živeli v takšni ljubki hiški, veliki 10 km²?
Utrip mesta · arhitektura

Če smo še pred leti sanjali o gromozanskih luksuznih vilah z bazenom, hišnim kinom in garažami, smo v zadnjih nekaj letih, zahvaljujoč hipijevskem trendu vagabundstva, očitno postali skromnejši, saj se vedno več ljudi odloča za življenje v majhnih, a okolju prijaznih hišah. Galiano 100 je odličen primer.

Galiano 100 ni zgolj 10 kvadratnih metrov velika hiška na otoku, temveč nosi tudi pomembno sporočilo – galiano ali ohana namreč v havajščini pomeni družina, hiška pa je dejansko narejena za novopečeni par Krisa in Alicio Alexander.

Pri izpeljavi projekta so se arhitekti soočali s številnimi težavami, saj je par zahteval hiško, veliko 10 kvadratih metrov in visoko 5 metrov. Kot sta tudi sama povedala, sta arhitektom otežila delo, saj sta jim vročila le kup fotografij z elementi, ki sta jih želela imeti v hiši, njihova naloga pa je bila, da iz fotografij nekako sestavijo ljubek dom. Na srečo jim je uspelo, saj Kris in Alicia pravita, da sta dobila točno tisto, kar sta si želela.

Četudi se zdi, da je hiška izjemno majhna, v notranjosti najdemo kuhinjo, štedilnik na drva, dnevno sobo, kopalnico, spalnico, teraso, shrambo za drva in tuš na prostem. Sestavljena je iz dveh nivojev (spodaj sta kuhinja in dnevna soba; zgoraj je spalnica), ki ju povezujejo velikanska okna. Ta optično povečajo prostor, hkrati pa ustvarijo povezavo z zunanjostjo.

Majhna veranda je sestavljena iz treh delov, in sicer se tam nahajajo zunanji tuš, žar in shramba za drva. Nekaj metrov stran od hiške se nahaja pomol, na katerem sta tudi džakuzi in sedežna garnitura, ki sta popolna za uživanje v toplih poletnih nočeh.

Hiška ni zgolj ljubka zaradi svoje majhnosti, temveč nudi tudi čaroben pogled na Vancouver in omogoča sožitje z naravo (predvsem gozdom). Bi se branili takšnega “odklopljenega” življenja?

Galerija: Galiano 100

Galiano 100Odpri galerijo
parametric-cliff-hotel-design-1 Cliff Concept Boutique Hotel: pravljični hotel na norveškem klifu 62561772_image9080 Lake House: sanjska vila v osrčju švicarskega gozda Løvtag: čarobne drevesne hišice na danskem fjordu že čakajo nate Løvtag: čarobne drevesne hišice na danskem fjordu že čakajo nate Power Constructions Site Shack Power Constructions Site Shack: ‘rjasta’ hišica, ki jo lahko seliš vedno in povsod ·