Geni so čudežni: 5+ nepričakovanih stvari, ki jih otrok podeduje od OBEH staršev
V zraku · buzz buzz

Štrleča ušesa, velik nos, majhne ustnice, krivi zobje, premajhne prsi – vse to smo podedovali od staršev. A če zunanji videz postavimo na stranski tir in vstopimo v tisto, kar lahko skrijemo pred drugimi, možgane, odkrijemo, da je še veliko stvari, za katere so ‘krivi’ naši starši.

Od staršev lahko podedujemo dobre in slabe stvari – in znanstveniki še zmeraj ne morejo z gotovostjo oceniti, v kolikšni meri našo osebnost določajo geni, v kolikšni pa okolje. Prepričani so (na podlagi njihovih številnih dognanj), da otrok z veliko verjetnostjo podeduje teh 7 lastnosti.

5+ nepričakovanih stvari, ki jih otrok podeduje od OBEH staršev:

1. Impulzivnost

Čeprav ne obstaja gen za impulzivnost, so znanstveniki prepričani, da je mogoče to lastnost podedovati. Otroci impulzivnih staršev naj bi bili bolj nagnjeni k impulzivnemu vedenju. V mnogih primerih je za to krivo tudi okolje: otrok vidi vedenje staršev in ravna enako. Toda tu je tudi genski vidik. Znanstveniki so izvedli študijo in našli nekaj alel različnih genov, ki bi lahko bile odgovorne za impulzivnosti.

2. Nenavadne spalne navade

Hipersomnija (občutek zaspanosti), insomnija (nespečnost) ali parasomnija (različne motnje spanja) so v vaših genih. Seveda zaspanost in nespečnost lahko povzročajo tudi drugi razlogi, kot sta stres ali tesnoba, vendar če ste vedno imeli težave s spanjem, je to zelo verjetno v vaših genih, trdijo znanstveniki.

3. Kihanje ob pogledu v sonce

18–35 % populacije ob pogledu v sonce kiha. Znanstveniki so ugotovili, da to lastnost podedujete – leta 2010 je skupina genetikov namreč raziskala genome 10.000 ljudi. Odkrili so dva gena, ki sta odgovorna za refleksno kihanje.

4. Strah pred višino

Eden od glavnih razlogov, zakaj se ljudje bojijo višine, je nizek atmosferski tlak, kar povzroči pomanjkanje kisika v telesu. Oseba, ki je večino svojega življenja živela na nizki višini in gre nato v gore, bo imela visoko raven rdečih krvnih celic, ki so zadolžene za prenašanje kisika. Veliko število rdečih krvnih celic naredi kri viskozno, kar lahko povzroči težave s srcem. To znanstveniki pojasnjujejo z geni.

5. Dolga življenjska doba

Znanstveniki so raziskovali, kaj določa dolžino življenja. Rezultati različnih študij kažejo, da ljudje, ki so doživeli visoko življenjsko dobo, nimajo nič skupnega v smislu izobraževanja, dohodka ali poklica. Vendar imajo podobne lastnosti, večina jih ne kadi, nima čezmerne telesne teže in se dobro borijo s stresom. Znano je tudi, da bratje in sestre dočakajo dolgo življenjsko dobro, če živijo zdrav način življenja. To pomeni, da so geni tu vpleteni, pravijo znanstveniki.

6. Čezmerno potenje

Zvenelo bo čudno, vendar so geni odgovorni tudi za to, koliko se oseba poti. Še vedno pa ni znano, kateri gen je odgovoren za to. Če se nenehno znojite, ne glede na to, kakšno je vreme, so potem za to verjetno krivi geni, pravijo znanstveniki.

7. Čezmerna telesna teža

Indeks telesne mase je odvisen od vaših genov, trdijo znanstveniki. Seveda tudi okolje igra pomembno vlogo. Oseba z ‘nesrečnimi’ geni ima večje možnosti za pridobitev čezmerne telesne teže, vendar to ne pomeni, da se bo to nujno tudi zgodilo.

Četudi geni v veliki meri vplivajo na vaše življenje, se zavedajte, da so vajeti v vaših rokah in lahko mariskatere stvari spremenite sebi v prid, če imate dovolj močno voljo. Srečno! :)

Mama, hvala ti za vse: močni tatuji, ki jih lahko posvetiš svoji mami Mama, hvala ti za vse: močni tatuji, ki jih lahko posvetiš svoji mami pipa 2018 PIPA 2018: to so najlepše fotografije na Instagramu Halloween kostum 2018: je to najbolj romantičen halloween kostum letošnjega leta? Halloween kostumi 2018: je to najbolj romantičen halloween kostum letošnjega leta? phil-desforges-724850-unsplash Premik ure na zimski čas 2018: kdaj prestavimo uro na zimski čas? · · · ·