wordcountgalleryuu
Kulturni izbor · knjige

Obvezno branje za vse knjižne molje, občudovalce lepote jezika, matematike, statistike in druge ljubitelje številk: genijalna infografika, ki prikazuje knjižne uspešnice v številkah. Da boste naslednjič vedeli, katera knjiga vašega najljubšega pisatelja je najkrajša, katera najdaljša, koliko fraz je prvi na svetu uporabil Shakespeare, koliko poljubov se zgodi v romanih Jane Austen in pri katerem Harryju Potterju je bila Rowlingova najbolj gostobesedna.

Če radi berete, potem med branjem romana gotovo včasih preverite, kje je ostalo vaše kazalo in kako hitro napredujete glede na to, kako razsipen je bil avtor z besedami. In čeprav so v literaturi na prvem mestu (logično) besede, si ne moremo kaj, da se ob tej infografiki ne bi zamislili, da so tudi številke za knjižnimi klasikami izjemno zanimive.

Brilijantna infografika, ki prikazuje znane knjige v številkah, je v imenu podjetja Cartridge Discount delo britanskega tima dizajnerjev Mediaworks. Zasnovali so jo na osmih poglavjih: v prvem so preštete besede najbolj znanih romanov vseh časov (Tolstojeva Vojna in mir jih ima več kot pol milijona!), v drugem pa se graf dviga in spušča glede na število besed v nekaterih najbolj znanih serijah knjig: Pesem ledu in ognja, Harry Potter in Gospodar prstanov. Besede so prešteli tudi v nekaterih najbolj znanih novelah, kratkih zgodbah znanih avtorjev, ki jih lahko preberete v manj kot petih minutah, in nekaterih pesmih ter haikujih. Sedmo poglavje se osredotoča na posamezne avtorje. Ernest Hemingway se je najbolj razpisal v romanu Komu zvoni, Shakespeare v Hamletu, Jane Austen pa v Emmi. Infografika se zaključi z literarnimi posladki v osmem poglavju.

In ker slika pove več kot tisoč besed, si infografiko knjižnih uspešnic oglejte spodaj!


cover-avtorji 12 azijskih avtorjev, ki bi jih morali poznati 3 Motion Silhouette – interaktivna slikanica svetlobe in sence cover 6 knjig, ki jih za letošnje poletje priporoča Bill Gates 65124608_sejem-knjig Poleti v NUK na Sejem knjig Prinesi-odnesi · ·