Living in the spotlight 
www.georgerodrigue.com
V zraku · buzz buzz

George Rodrigue je umetnik, ki je v 90. letih dvajsetega stoletja zaslovel s svojim motivom modrega psa (an. Blue dog). Svetovno slavo je dosegel s promocijskim plakatom, ki ga je leta 1992 oblikoval za švedsko vodko Absolut. Modrega psa je oblikoval po vzoru svoje psičke Tiffany. Navdih za ustvarjanje je črpal iz kreolske legende Loup garou, ki govori o volkodlaku, ki naj bi se skrival v močvirnati pokrajini južne Louisiane.

Močvirnata pokrajina ameriške zvezne države Louisana je močno vplivala na začetke Rodriguevega ustvarjanja. Študij v Los Angelesu je v njem vzbudil domotožje in željo po uprizarjanju motivov iz ruralnih predelov Lousiane. V prvih delih so prevladujoč motiv temačne pokrajine, ki jim kraljujejo z mahom preraščeni hrasti. Kot številni drugi veliki umetniki, tudi Rodrigue na začetku ni bil cenjen. Kritikom so se motivi ruralne pokrajine zdeli preveč temačni in monotoni. Stvari so se spremenile, ko je bil leta 1974 kot edini Američan nagrajen na prestižni pariški razstavi Le Salon.

Motiv modrega psa je Rodrigue prvič naslikal kot ilustracijo za serijo grozljivk o mitih in legendah ameriškega juga. Zgodbe so govorile predvsem o volkodlaku (fr. loup garou) zato se je odločil, da bo glavna ilustracija v knjigi pes. Ilustracija je bila postavljena v nočni čas, zato je psa, ki je stal v mesečini pobarval modro. Leta 1992 je s pomočjo Absolut vodke dosegel svetovno slavo. Sledil je slavnim umetnikom kot sta Andy Warhol in Hans Godo Frabel ter ustvaril promocijski plakat z modrim psom v glavni vlogi. V poznejših letih svojega ustvarjanja je modrega psa umestil v okolje močvirnatih pokrajin ameriškega juga in s tem združil svoje najbolj znane motive. Leta 2013 je George Rodrigue umrl, a njegov Blue dog živi naprej.

Zaslovel je s plakatom za vodko Absolut www.georgerodrigue.comOdpri galerijo

iStock_000002918459_Large Kako razmišljajo milijonarji? longform-original-18806-1418746951-11 Najboljše zmagovalne fotografije natečajev leta 2014 David Beckham Najbolj grozni zvezdniški kipi na svetu PicMonkey Collage Najbolj “seksi” fotografije leta 2014 · ·