Google in Microsoft proti piratom
V zraku · tehnologija

Google in Microsoft sta napovedala vojno piratskim stranem. Algoritem sta priredila tako, da se strani s piratsko vsebino ne prikazujejo na prvi strani zadetkov, kar je kar velik udarec ob podatku, da si več kot 80 odstotkov spletnih uporabnikov ogleda le prvo stran zadetkov na Googlu. Nobenega zadetka, ki je vezan na piratsko spletno stran, tako ne bo med prvimi zadetki ne na Googlu ne na Bingu.

Ko boste naslednjič iskali piratske vsebine v brskalniku Google ali Binge, se zna zgoditi, da ne boste naleteli na vsebine, ki ste jih iskali. Ne, Google in Microsoft ne bosta ukinila spletnih strani, zato pa jih bosta poskušala spraviti na kolena s prirejenim algoritmom, ki s prve strani zadetkov umika piratske vsebine. To v praksi pomeni, da se pod določenim iskalnim pojmom ne bodo prikazovale strani s nezakonito vsebino.

PREBERITE ŠE: Uporabni dodatki za brskalnik Chrome, ki maksimalno izkoristijo njegov potencial

Google in Microsoft sta prostovoljno združila moči, ukrep pa bo v veljavo stopil poleti 2017. Čeprav se na prvi pogled zdi, da bo to le udarec po prstih, pa zna promet stranem s piratsko spletno vsebino zato precej uplahniti, saj je prva stran z zadetki – tako kot kolajna na olimpijskih igrah – edina, ki zares šteje. Uporabniki namreč le redko zaidejo na drugo stran, kot se ljudje le redko spominjamo četrtega z olimpijade. Drugi ukrep je prirejeno samodejno dopolnjevanje (autocomplete), ki ne bo več predlagalo iskalnih pojmov, ki vodijo do nezakonitih vsebin. Za zdaj se tega ukrepa v Sloveniji še ni bati, saj bo sprva veljal le v Veliki Britaniji, zato vam še ni treba preklapljati na drug brskalnik.


shutterstock_538028968 Kolumna: Je televizija postala radio? oziroma Medijski ‘gangbang’ milenijcev Air-Ink Air-Ink: črnilo za pisala in kartuše iz avtomobilskih izpuhov Novi Razor Blade (2017) Novi Razor Blade (2017) – brezkompromisni igričarski prenosnik Twitter uvaja rumeni karton Twitter bo delil rumene kartone: 12-urna izključitev za neprimeren jezik · · ·