ironia
V zraku · trend

Sredi belega dne in množice mimoidočih na ulici Jade spreminja siv zid v barvit svet, v katerem iskrene oči narisanih likov povedo več kot tisoč besed. Risanje grafitov je zanj “naravna potreba”, na vprašanje o tem, kaj mu pomeni, odgovori: »Kako vprašati ptico, zakaj tako lepo poje?«.

Jonathan Rivera, z umetniškim imenom Jade, je eden izmed najbolj znanih perujskih grafitarjev. Pravzaprav je bolj pravilen izraz muralist, saj večinoma dela legalne poslikave zidov, ki jih harmonično vpleta v okolje in zanje pogosto prejme tudi plačilo. Rodil se je v andski vasici Junín, vendar že od sedmega meseca starosti živi v Limi. Jade se je nad umetnostjo navdušil pri enajstih letih in pri štirinajstih začel risati grafite. Vpisal se je v šolo za umetnost, a jo zelo kmalu zapustil zaradi nezadovoljstva s šolskim sistemom. Odločil se je za samostojno razvijanje svojega umetniškega talenta na ulici. Od leta 1997 se je Jade, kot samouk, razvil v svetovno znanega grafičnega umetnika, ki s svojimi grafiti vztrajno postavlja ogledalo današnji družbi.

Portretist okolja

Jade umetniško izražanje uporablja za prikazovanje svojega videnja sveta, katerega združuje z andsko kulturo, ki je globoko vkoreninjena v njem. Zase pravi, da je “portretist okolja”. Njegova inspiracija so stvari iz okolja, ki mu vzpodbudijo čustva, to je lahko nasmeh, krivica ali kaos ulice. Pravi, da je ulica zanj: “Več kot samo mesto za slikanje; ljudje in situacije, ki obkrožajo zid, vplivajo na končni izdelek. Ulica mi dovoli, da obstajam in sem del življenja ljudi, ki dan za dnem gledajo mojo umetnost. Resno jemljem odgovornost za svoj poseg v javni prostor in kako le-ta vpliva na vse udeležene. Bolj kot si pozoren na to, kar ti ulica govori, bolj iskren si med poslikavo zidu.”

Jade ustvarja preprosta in interpretativna umetniška dela, v katerih vsakdo lahko vidi svoj pomen. Njegovi grafiti dosežejo namen, ko v ljudeh vzpodbudijo spraševanje in dvome. Peru ima močan vpliv na razvoj njegovega grafičnega sloga. Kulturo svoje dežele poskuša ohranjati z umetnostjo in na ta način izkazati spoštovanje ter podporo svojemu ljudstvu. Njegovi liki imajo grobe poteze in obrazno strukturo perujskega andskega človeka. Prevladujoče barve so zemeljske: rdeča, rjava, rumena. Oči vedno nariše otroške, s čimer hoče pokazati človeško plat lika. In prav oči so tiste, ki v njegove grafite vnesejo presunljivo emocionalno komponento.

GrafitiOdpri galerijo

Podpisal se je tudi v Ljubljani

Jade je risal grafite že v dvanajstih državah po vsem svetu in med drugim razstavljal v Parizu in Berlinu. Obiskal pa je tudi Slovenijo in pustil svoj pečat v Ljubljani in Mariboru. Pravi, da je Slovenija njegova najljubša država v Evropi, predvsem zaradi naravnih lepot in pa tudi zato, ker je verjetno prvi Južnoameričan, ki je naslikal grafite na njene ulice.

MARK WEBER Fotografije nekdanjega taksista z newyorških ulic 100762428 Beograd – mesto za ljudi s stilom IMG_6013 Barbie – plastična ikona v Da Vincijevi preobleki GERMANY-MUNICH-FESTIVAL-DRINK-LIFESTYLE-BEER-OKTOBERFEST Instagram vtisi iz letošnjega Oktoberfesta ·