shutterstock_398899306
Utrip mesta · zdravje & lepota

Kako se večina ljudi spopada z negativnimi čustvi? Grizejo si nohte!

Naši ubogi nohti že tako veliko preživijo, njihovo stanje pa se samo še poslabša, ko jih začnemo gristi. Onihofagija (grizenje nohtov) ne uniči samo nohta, ampak lahko privede tudi do zdravstvenih težav, kot so okužbe in razpokani zobje. Na žalost je to slabo navado težko prekiniti. Znanstveniki so jo opredelili kot ponavljajočo se motnjo, osredotočeno na telo, ki običajno pomaga obvladati stres in tesnobo.

Glede na raziskavo, ki so jo objavili v reviji Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, je grizenje nohtov tudi znak, da ste PERFEKCIONIST. Raziskovalci so izvedli raziskavo z 48 udeleženci, od katerih je polovica imela ponavljajoče se motnje, ki se osredotočajo na telo (grizenje nohtov, dotikanje, drgnjenje, praskanje kože, grizenje ustnic, puljenje las in dlak, …).

Rezultati raziskave so pokazali, da so osebe s to motnjo kazale znake organizacijskih perfekcionistov, nagnjenih k preobremenjenosti, pretiranemu načrtovanju in hitrim frustracijam. Udeleženci so bili nato postavljeni v 4 situacije, ki so bile zasnovane tako, da se počutijo pod stresom, da se počutijo frustrirane, da jim je dolgčas in da so sproščeni.

Sitaucije, povezane s prvimi tremi čustvi, so povzročile, da so tisti, ki imajo te ponavljajoče se motnje, osredotočene na telo, pokazali svoje živčno vedenje, med drugim tudi grizenje nohtov.

“Verjamemo, da so lahko posamezniki s tem ponavaljajočim vedenjem perfekcionisti, kar pomeni, da se ne morejo sprostiti in opravljati nalog z običajnim tempom,” je o študiji povedal njen avtor, dr. Kieron O’Connor. “Zato so nagnjeni k frustracijam, nestrpnosti in nezadovoljstvu, ko ne dosežejo svojih ciljev.”

Kako se spopadejo s temi negativnimi občutki? Grizejo nohte. Če se vam to sliši znano, obstajajo triki, s katerimi lahko prenehate gristi nohte, seveda pa se lahko o tem posvetujete tudi z zdravnikom oziroma z dermatologom.

Foto: Alexander Krivitskiy 7 + znakov inteligence, ki kažejo nato, da si nadpovprečen! o.69568 To so najboljši lahkotni ženski poletni parfumi, ki bodo postali tvoja nova klasika demorris-byrd--9BF6fBTnYA-unsplash Ti triki ti bodo pomagali, da se v karanteni ne zrediš! shutterstock_423700807 Domača kopel za sanjska stopala: domača pedikura s sodo bikarbono in mlekom ·