avstralija pozari
V zraku · buzz buzz

Plameni, ki divjajo po Avstraliji, so porušili domove in izbrisali celotna mesta. Od začetka požarne sezone 2019 je po celini zgorelo 10 milijonov hektarjev površin! Za primerjavo: samo v zvezni državi Novi Južni Wales je zgorelo okoli 5 milijonov hektarjev zemljišč, kar je večje od Nizozemske!

Po mnenju ekologov z univerze v Sydneyju je prav v Novem Južnem Walesu posledice požara utrpelo približno pol milijona živali, več milijonov jih je najbrž že umrlo. Iz tega seznama so izločene žuželke in žabe, kar pomeni, da je resnično število precej višje. Ekologi so prav tako zelo zaskrbljeni za prihodnost edinstvenih in ogroženih prostoživečih živali na Kengurujskem otoku, kjer so požari do zdaj ubili že več tisoč koal. Uničili so 155 tisoč hektarjev zemlje (kar je približno tretjina celotnega območja otoka). Večina požarov je prizadela zahodno območje biotske raznovrstnosti.

Organizacija Kangaroo Island Land for Wildlife ima namreč osem zasebnih zemljišč, kjer varujejo ogrožene vrste živali, vključno z dunnarti, goanni, kljunatimi ježki, bandicooti in črnimi kakaduji. “Ljudje ta kraj imenujejo Noetova barka. Otok je zatočišče. Tako velikega požara že dolgo nismo videli,” je za The Guardina povedala ekologinja Heidi Groffen. Celo kamere, ki so jih uporabili za spremljanje dogajanja so se stopile.

Da bi lažje razumeli uničujočo moč požarjev v Avstraliji, imamo za vas nekaj “prej in potem” fotografij prizadetih območij.

Kengurujski otok

Tathra Beach, Novi Južni Wales

Obala pred in po tem, ko so jo prekrili dim in saje z okoliših požarov. Črni ostanki na spodnji fotografiji so pomešan pooglenel les in saje, ki jih je naplavilo na obalo.

Mogo ZOO (Mogo Wildlife Park)

2 uri pred požarom vs. 3 dni po požaru

To je razdejanje, ki so ga pustili požari v Sarsfieldu v Viktoriji.

Glava ulica v Cobargu

Mallacoota Wharf

Most Genoa

Rezervat za divje živali v Canberri pred in po požaru

Dom ene izmed avstralskih družin pred in po požaru

Dim požarov je popolnoma zakril pogled na Mt. Cook na Novi Zelandiji

Sydney pred in po tem, ko ga je prekril dim uničujočih požarov

Mesto Cobargo prej in potem

Slikovito mesto Mallacoota prej in potem

Mesto Shoalhaven pred in po požaru

Ulica Betka

Merimbula pred in po požarih

shutterstock_1061515067 Zakaj je tako pomembno, da se zjočeš kot dež: 5 stvari, ki jih pozdravijo solze jordan-bauer-sSxH9bDW2w4-unsplash Vedno zaupaj času v svojem življenju: živi ZDAJ! roxanne-desgagnes-32O7nEaZAnY-unsplash Zlato pravilo 3: v življenje prinaša srečo in nas uči, kaj je pravzaprav življenje shutterstock_167256881 Kaj pomeni, če sanjaš o nekom? 9 skrivnosti, ki ti jih želijo razkriti tvoje sanje