Haruki Murakami
Kulturni izbor · knjige

Avgusta je v angleščini izšla nova knjiga najbolj znanega živečega japonskega pisatelja Harukija Murakamija z naslovom ‘’Colorless Tsukuru Tazaki’’. Sedaj pa je na dan prišla novica, da bo decembra v angleščini izšla še ena njegova knjiga – krajše delo z naslovom ‘’The Strange Library’’.

Večkrat nagrajeni petinšestdesetletni japonski pisatelj Haruki Murakami, ki je zaslovel z romani Norveški gozd, Kafka na obali, 1Q84, Ljubi moj sputnik in drugimi, je v zadnjem času (sploh v angleško govorečih državah) zopet v središču pozornosti.
Avgusta je namreč izšla njegova nova knjiga ‘’Colorless Tsukuru Tazaki’’, na podpisovanju katere v Londonu so nekateri ljubitelji njegovih del v vrsti čakali tudi do 18 ur, poroča Guardian (kar sploh ni tako čudno, če pomislimo, da je bil to prvi Murakamijev obisk Velike Britanije v zadnjih desetih letih). Istočasno je njegov založnik sporočil tudi novico, da bo decembra izšlo še eno Murakamijevo delo, dolgo nekaj manj kot sto strani, z naslovom ‘’The Strange Library’’ (Čudna knjižnica).

PREBERITE ŠE: 12 azijskih avtorjev, ki bi jih morali poznati

Knjiga The Strange Library je bila sicer na Japonskem izdana že leta 2008, prva angleška izdaja decembra pa bo vsebovala ilustracije, narisane posebej za njo. Zgodba govori o dečku, ki ga starec zapre v knjižnico skupaj z moškim, oblečenim kot ovco, ki dela izvrstne krofe in z deklico, ki se lahko pogovarja s svojimi rokami. Starec namreč hoče, da si fant v glavo vtisni čimvečje število knjig, saj želi kasneje pojesti njegove možgane in tako absorbirati čimveč informacij. Zgodba, za katero bi težko rekli, da je kakorkoli vsakdanja torej.


lenakovr Not That Kind of Girl – avtobiografija Lene Dunham, glavne junakinje serije Girls wordcountgalleryuu Genijalna infografika za ljubitelje knjig: knjižne uspešnice v številkah cover-avtorji 12 azijskih avtorjev, ki bi jih morali poznati 3 Motion Silhouette – interaktivna slikanica svetlobe in sence ·