Dalian House
Utrip mesta · arhitektura

Verjetno ste videli že marsikatero arhitekturno zamisel prihodnosti, a hiša Dalian House je kot nekaj vzeto direktno iz znanstvenofantastičnega filma. Pod njen konceptualni dizajn se je podpisal biro Preliminary Research Office, ki ji je dal odbito in asimetrično obliko. Njena notranjosti pa po drugi strani bolj kot na futurizem (če seveda odmislimo sodobne materiale) spominja na kopijo prazgodovinskega jamskega bivališča.

Je hiša Dalian House prihodnost našega bivanja? Dvonadstropno domovanje, ki ima v pritličju dnevno sobo, spalnico nadstropje više, čajnico, tranzicijski prostor z vežo in stopnicami ter nobene ravne stene? Mi nekako upamo da ne. Iz čisto praktičnih razlogov. V tem primeru bo namreč moral biti vsak kos pohištva izdelan po meri, kar pa je lahko precej drag špas. In če smo iskreni, hiša bolj kot na bivališče spominja na skulpturo oziroma modern kip.

PREBERITE ŠE: Casa Brutale – hiša stisnjena v pečino na obali Egejskega morja

Okostje zgradbe je izdelano iz jekla in vnaprej izdelanih modulov, ki so sestavljeni na licu mesta, zunanja lupina pa iz opažev iz kompozitnega materiala ojačenega z vlakni. Všeč?

Dalian HouseOdpri galerijo
13 kvadratnih metrov veliko stanovanje 13 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v katerega gre vse Največja savna na svetu Največja savna na svetu je odprla svoja vrata Vili v Ljubnem ob Savinji Vili v Ljubnem ob Savinji – nasprotja se privlačijo To so najbolj nore stavbe prihodnosti 33 najbolj norih stavb prihodnosti – World Architecture Festival – 2015 ·