Honda Gold Wing: po poti nekdanje slave
Utrip mesta · mobilno

Honda namerava z novim Gold Wingom ujeti nekaj tiste čarovnije, ki je v preteklosti to motorno kolo naredila tako posebno. Z novo, zdaj že šesto generacijo Gold Winga, želi Honda spet pristati na samem vrhu med potovalnimi motornimi kolesi.

Leta 1975, ko je svet ugledala prva Honda Gold Wing, je bila nekaj povsem novega in drugačnega v primerjavi z ostalo ponudbo motornih koles. Takrat je Gold Wing ponudil tisto, česar pri drugih znamkah ni bilo moč zaslediti – potovalno motorno kolo, ki nudi udobje na dolgih poteh. Dandanes temu ni več tako, saj je večina konkurentov že prisotnih v tem segmentu motornih koles. Zaradi tega sta bili pred Hondo le dve izbiri. Ali se prilagodi in ponudi trgu tisto, kar potrebuje, ali pa se za vedno poslovi s spomini nekdanje slave.

Honda se je odločila za možnost, s katero se je prilagodila zahtevam kupcev, in na tak način nadaljuje 40-letno tradicijo potovalnega motornega kolesa. Novi Gold Wing namerava obdržati stare in zveste kupce, hkrati pa želi pritegniti tudi nove, morda mlajše stranke. Gold Wing je šel na ekstremno dieto in se znebil zajetnih 40 kilogramov odvečne teže. 1.833 kubičnih centimetrov velikemu motorju so dodali še po 2 ventila na valj in s tem za kar 20 % izboljšali porabo goriva. To je omogočilo namestitev manjše posode za gorivo, ne da bi ogrozili doseg Gold Winga. Hondin novinec bo imela kopico tehnoloških dodatkov in rešitev. Upravljanje s plinom prek žice in računalnika, izbira voznih profilov, ABS zavorni sistem, dvojno prednje vzmetenje in velik 7-palčni zaslon s podporo Apple CarPlay je le nekaj rešitev, ki bodo življenje z Gold Wingom izdatno olajšale.

Honda Gold Wing Touring je bolje opremljena različica Honde Gold Wing. Na voljo ima klasično ali avtomatsko prestavljanje, 110 litrov prtljažnega prostora, zadnje zvočnike, elektronsko nastavljivo vzmetenje, vzvratno prestavo in ogrevan sedež in ročke. Pri vseh modelih je v svetilih uporabljena LED-tehnologija, tudi kovčki za prtljago so uporabniku prijazni. Spremembe v šasiji zdaj zagotavljajo večjo stabilnost pri višjih hitrostih in večjo okretnost pri manjših hitrostih. Vse te spremembe bodo zagotovo prispevale k še večji priljubljenosti teh cestnih križark, saj jih bodo vzljubili novi kupci in po vsej verjetnosti še raje vozili že obstoječi lastniki Gold Wingov.

Galerija slik – Honda Gold Wing

Honda Gold Wing: po poti nekdanje slaveOdpri galerijo

Domen pred salonom Domen Prevc vozi Ford KA+ HYUNDAI KONA & FILIP KRŽIŠNIK / Foto: Tomaž Kos Individualista: Hyundai Kona & Filip Kržišnik Husqvarna Vitpilen 701 Husqvarna Vitpilen 701: nova era za Husqvarno Bentley Continental GT3 Bentley Continental GT3: Bentley ima novo zverino · · · · · ·