138-cover-freebuds
V zraku · tehnologija

To, da se pri Huawei hitro učijo, smo lahko videli v zadnjih letih pri njihovih pametnih telefonih. Ti, roko na srce, predstavljajo izjemne tehnološke izdelke, ki velikokrat celo uspejo postavljati nove standarde v industriji pametnih telefonov. Podoben skok, ali dvignjene palce, lahko brez težav podarimo tudi njihovi novi pametnim športni uri Huawei Watch GT. Slednja je odlično razmerje med vrednostjo in dobljenim tehnološkim čudežem, ki ga nosimo na zapestju.

A tokrat se bomo posvetili njihovim novim športnim slušalkam Huawei Freebuds 3. Kot lahko sklepamo iz samega imena, gre za tretjo generacijo Huawejevih slušalk, ki seveda prinaša napredek. Slušalke kočno uspejo proizvajati dostojen zvok, ki temelji na poudarjenih basih. Prav zvok je ena od lastnosti, zaradi katere lahko pohvalimo Freebuds 3. A ni sve zlato, kar se sveti!

VIDEO TEST SLUŠALK: Huawei Freebuds 3

DIZAJN

Če ste ljubitelj Applovih izdelkov in inovacij, vam bo seveda šlo v nos tipično kitajsko plagiatorstvo dizajna, ki je tu naravnost smešno. Primerljivost z Apple AirPods je namreč naravnost katastrofalna. Pa ne le oblikovanje same zunanjosti slušalk, temveč tudi kopiranje obnašanja programske opreme. Ravno zaradi tega tukaj ne moremo zapisati nič lepega. Stvar je smešna, blagovni znamki neprimerna ter popolnoma naivna. Tej zgodbi sledijo tudi materiali, ki niso tisto nekaj, kjer bi se lahko izdelek kot tak postavljal.

Splošni vtis slušalk ni nič boljši od tistih slušalk, ki jih lahko na AliExpressu kupite za 10 evrov. Na žalost je tu Huawei zamudil priložnost, da sicer odlično tehnologijo (v nadaljevanju), zapakira v samosvoj dizajn. A tu tradicionalno greši in se leta neprimerno smeši z izdelki, ki se neposredno postavljajo v čevlje izvornikov.
Dizajn= 5/10

TEHNIČNE LASTNOSTI

Slušalke Huawei Freebuds 3 so v primerjavi s svojimi predhodnicami zares tehnološko napreden izdelek. Uporabljajo tehnologijo Bluetooth 5.1, ki jo podpira procesor Kirina A1, razvit prav za slušalke Freebuds. Pomaga pri naprednemu procesiranju zvoka in pri t.i. Active Noise Cancellation (ANC) ter s tem izboljšanem “zvočnem učinku”. Omogočeno je tudi brezžično polnjenje slušalk preko brezžičnega polnilca. Prav tako lahko pohvalimo USB-C vhod za polnjenje hranilne škatlice slušalk. Na drugi strani smo izjemno razočarani, saj slušalke ne premorejo nobenega vodotesnega standarda, kar pomeni, da so le pogojno primerne za šport. Skupna hramba energije za predvajanje glasbe je 20 ur, z enim samim polnjenjem pa bodo slušalke predvajale glasbo dobre 4 ure. Med testom smo opazili, da so se po več dneh mirovanja same izpraznile, gre za t.i. discharging. Kar seveda grajamo. Prav tako aplikacija Huawei na drugih napravah z Androidom ne deluje gladko (npr. Samsung), kar onemogoča nastavitve ANC oziroma so le-te motene. Na telefonu Samsung Note 10+ namreč slušalk nismo mogli nadgraditi zaradi večkrat sporočene napake pri posodobitvi. Ob povezovanju s telefonom Huawei pa je bila izkušnja več kot odlična. Tudi ANC je delal presenetljivo dobro in je eden boljših v cenovnem razredu tovrstnih naprav.
Tehnične lastnosti: 8/10

KAKOVOST ZVOKA

Najboljša lastnost slušalk Huawei Freebuds 3 je kakopak zvok. Ta temelji na basu, ki je poudarjen do te mere, da je slednjega mogoče celo za eno pikico preveč. Zelo netipično za ta tip naprave. Zvok je prav tako dovolj glasen in boljši od večine testiranih in primerljivih naprav. Kar se tiče zvoka, je celo zelo primerljiv z “originalom”, ki sicer ni znan kot najboljši izdelek za zvočne navdušence, avdiofile. A vendarle je to izdelek, ki v zadnjih letih lepo napreduje. To lahko seveda zapišemo tudi za Freebuds 3.

Med testiranimi so torej edine, ki bi jih lahko priporočili tudi tistim, ki so nekoliko bolj občutljivi na kakovost zvoka. Tudi zato si tukaj, glede na znana dejstva, zaslužijo najvišjo možno oceno.
Kakovost zvoka: 10/10

RAZMERJE KAKOVOST – CENA

“A se hecajo?”, je prvo kar pride na misel ob pogledu na ceno! Osnovna nastavljena cena na slovenskem trgu za slušalke Freebuds 3 je bila namreč kar 239,99 evra. To je cena, ki je višja celo od slušalk Apple Airpods2 s polnilnim ovitkom (obstaja kakopak tudi dražja različica Airpods 2). Slednje stanejo 189 evrov. A na srečo so svojo zmoto pri Huaweiju kmalu dojeli in jih ironično znižali na isto ceno kot original (Beri: Apple Airpods 2). Tako boste slušalke Freebuds lahko kupili za enako ceno kot originale Apple Airpods2. Če smo pikolovski, je cena pravzaprav za 99 centov višja od originala. Kar je rahlo predrzno. Tako kot je drzno plagiatorstvo oblikovalskega jezika, ki je popolnoma nepotrebno.
Price-performance: 5/10

SKUPNA OCENA: Huawei Freebuds 3 = 7.0

Slušalke Huawei Freebuds 3 bi lahko bile en boljših izdelkov. A so se pri Huaweiju na žalost odločili drugače. Izbrali so pot posnemaje oblikovnega jezika in se postavili v senco pravih inovatorjev. Pri tem pa seveda naredili najbolj neumne napake. Zvok je odličen, a kaj, če se slušalke slabo povezujejo z drugimi pametnimi telefoni z Androidom. Huawei tu kaže na tendenco zapiranja v svoj ekosistem. Podobne poteze smo v preteklosti pri proizvajalcu grajali pri sebi lastnih standardih pri Huaweijevih nano SD-karticah. Na koncu najbolj zmotita dve zadevi: pri športnih aktivnosti slušalke slabo “stojijo” v ušesih, in v kolikor ste nagnjeni k znojenju, ne bodo preživele vaše “slane vode”. A kaj, ko nas moti še marsikaj drugega … Tudi zato jih težko priporočamo.

Energy Sistem Running 2 Športne slušalke za tek, ki povečajo varnost tekača: Energy Sistem Running 2 Fortnite_blog_save-the-worlds-newest-update-3-31_10StW_Evergreens_White_NewsHeader-1920x1080-eb09fbf009c95bfb2bd97eebc8744795a40c5f0a To so najboljše videoigre za samoizolacijo, ki jih lahko med karanteno igrate s prijatelji 137 - cover - Buds SAMSUNG GALAXY BUDS: JE TO “BEST BUY” MED ŠPORTNIMI SLUŠALKAMI TA HIP? solar Yakima CBX Solar: strešni kovček na sončne celice · · ·