Humanoidni robot Fedor
V zraku · tehnologija

Marsikaj, kar smo še pred desetletjem imeli za znanstveno fantastiko, danes postaja resničnost. Spoznajte Fedorja, humanoidnega robota, ki so ga Rusi izdelali že leta 2014, zdaj pa je poprijel še za orožje in spomnil na Terminatorja. Strašljivo!

Verjetno se vsi zavedamo, da ni več daleč čas, ko se nam bodo na ulicah pridružili humanoidni roboti. Po eni strani se teh časov veselimo, saj nam bodo marsikatero nalogo olajšali, po drugi strani pa nas prihodnost, kot jo slika android Fedor, straši.

Gre za humanoidnega in izredno spretnega robota iz leta 2014, prvotno ustvarjenega za tvegane reševalne misije, zdaj pa za vesoljsko misijo, ki se je pred odhodom v vsemirje naučil še odlično streljati. Tudi vas Fedor – ime je kratica za Final Experimental Demonstration Object Research – spominja na Terminatorja?

PREBERITE ŠE: Handle – robot, okreten kot gimnastičar, ki bi zlahka tekmoval v teku čez ovire

Z njim se je na spletu pohvalil kar namestnik predsednika ruske vlade Dmitrij Rogozin, ki je tudi na čelu vladne komisije za vojaško industrijo. Rogozin pravi, da iz Fedorja nimajo namen ustvariti Terminatorja, ampak da zna ta postavljati prioritete in je sposoben hitrega odločanja.

Med drugim zna po novem tudi voziti, variti, gasiti ogenj, žagati in uporabljati ključe. Robot bo za samostojno misijo v vesolje pripravljen leta 2021, do takrat pa se bo še dodatno učil fine motorike, medtem ko mu bodo algoritmi podarili svobodo odločanja, s čimer predstavlja tudi pomembno stopničko v razvoju umetne inteligence.

Galerija – humanoidni robot Fedor:

FedorOdpri galerijo

MacOS System 7.0.1 Uporabljajte računalnik s starim operacijskim sistemom Mac OS 7.0.1 Žepni prenosnik GDP Pocket GPD Pocket – žepni prenosnik, ki gre čisto zares v žep Facebook nas seli v virtualni svet. Facebook Spaces in druge pomembne novosti s Facebookove konference F8 YouTube v črni barvi YouTube v črni barvi – prestopite na temno stran · · · ·