Hyundai i30 N
Utrip mesta · mobilno

Hyundai i30 N je prvi izmed Hyudaievih avtomobilov, ki nosijo novo značko N. Ta ima več pomenov in ne samo najhitrejši, najboljši, najmočnejši i30 in podobno. Za tem imenom se skriva še veliko več, saj je bil avtomobil razvit v Namyangu in se je dodatno kalil na Nürburgringu. Oznaka N simbolizira šikano, saj so ravno ovinki tisti, ki so najbolj zaznamovali razvoj Hyundaia i30 N. Za tega pravijo, da je ljudski športni avtomobil, ki je primeren tako za vsakdanjo uporabo kot tudi za preganjanje po pisti.

Dizajn Hyundaia i30 N se občutno razlikuje od preostalih dveh članov družine i30. Ima opazno prednjo masko in agresiven odbijač z večjimi režami za zrak, ki dodatno pripomorejo k ohlajanju zavornega sistema. Spodnji del odbijača krasi rdeča črta, okolica žarometov pa je kontrastno odeta v črno barvo. Prav tako so črni stranski športni pragovi. Čeljusti so obarvane v rdečo barvo in tudi tam je opazen logotip N. Na zadnjem delu nam v oči pade trikotna zavorna luč v črnem spojlerju, pa tudi črni difuzor z dvema izpušnima cevema.

I30 N ima posebej prilagojeno instrumentalno ploščo, na kateri lahko spremljamo podatke, kot so temperatura olja, pripravljenost turbo polnilnika, temperaturo motorja in druge pomembne “dirkaške” podatke. Na voljo imamo 8-palčni zaslon na dotik, prek katerega upravljamo nastavitve, navigacijo, glasbo in še kaj. Športna sedeža si lahko omislimo v kombinaciji usnja in tkanine ali v celoti iz tkanine. Imata dober bočni oprijem in tudi tukaj ne gre brez  logotipa N. Volanski obroč je bil prav tako zasnovan posebej za i30 N in ima opazna gumba za izbiro voznega profila ali izbiro športnega oziroma  voznega načina N. Med drugo tehnologijo spadajo še brezžično polnjenje telefona in podpora sistemoma Android Auto in Apple CarPlay.

Hyundai i30 N je popoln plod znanja in inženiringa Hyundaieve matične tovarne. Nobena izmed komponent ni bila naročena pri katerem drugem izdelovalcu avtomobilskih komponent, kot sta na primer Brembo ali Recaro. Jedro novega i30 N je 2-litrski prisilno polnjeni turbinski motor, ki je na voljo v dveh različicah. Standardna različica ima 250 konjskih moči, z dodanim paketom Performance pa se moč poveča na 275 konjskih moči. Prva različica od 0 do 100 km/h pospeši v 6,4 sekunde, močnejša pa v 6,1 sekunde. Obe različici imata končno hitrost omejeno na 250 km/h. Za prestavljanje je na voljo zgolj 6-stopenjski ročni menjalnik. Na voljo so še sistem Launch Control, sistem za uravnavanje vrtljajev med prestavljanjem, elektronsko nadzorovano vzmetenje, elektronski generator zvok in elektronsko nadzorovana delna zapora diferenciala. In še posladek za športne navdušence – sistem za nadzor stabilnosti bo mogoče popolnoma izklopiti.

PREBERITE ŠE: HYUNDAI KONA: NOV SEGMENT, NOV SLOG, NOVI CILJI

Hyundai i30 N ima ceno 27.990 evrov. Če si želite močnejšo različico i30N Performance, je zanjo treba odšteti 32.990 evrov. Različica i30 N Performance ima na voljo še kopico dodatne opreme, ki vsebuje skoraj vse, kar je pri i30 N mogoče dokupiti. Če vsega tega ne potrebujete in si želite le dodatnih 25 konjskih moči, bo za to treba odšteti 2.300 evrov.

Galerija slik: Hyundai i30 N

Hyundai i30 NOdpri galerijo

Pagani Huayra Lampo Pagani Huayra Lampo: ko se srečata Pagani in Fiat Peace Boat Ecoship Peace Boat Ecoship: ekološko mesto miru na vodi Jeep Cherokee (2019) Jeep Cherokee (2019): nov obraz stare legende 2019 Chevrolet Silverado Chevrolet Silverado (2019): novi pick-up za počastitev Chevroletove stoletnice · · · · ·