Gugalnik Ikea Poäng
Utrip mesta · dom

Ikea redno osvežuje svojo ponudbo izdelkov, a pozorno oko je opazilo, da iz njihove ponudbe in katalog kar ne izgine en izdelek – fotelj Poäng. Naslanjač japonskega oblikovalca Nobora Nakamure te dni praznuje častitljivih 40 let. Gre za najbolj prodajan Ikein fotelj. Še danes vsako leto Ikea proda kar 1,5 milijona primerkov. Ga imate doma tudi vi?

Ste že slišati za Poäng? Verjetno ne. Zagotovo pa ste ga kdaj že videli. Gre za Ikein najbolj prodajan fotelj v zgodovini s 40-letnim stažem. Ikea je od leta 1976 izdelala že prek 30 milijonov primerkov in jih še danes vsako leto proda 1,5 milijona. Ni slabo za stol predpotopnega, a večnega dizajna. In zakaj je Poäng takšna komercialna uspešnica in brezčasna ikona?

PREBERITE ŠE: Belgijca noč preživela v trgovini Ikea, potem ko sta se skrila v omaro

Skrivnost leži v briljantni zasnovi. Poäng je vzdržljiv, eleganten in udoben. ‘U’-dizajn omogoča lahno pozibavanje, ki sprošča. Skozi čas je bil fotelj deležen zgolj kozmetičnih popravkov, predvsem na račun daljše obstojnosti in cene. Še največkrat sta se zamenjala vzorec in barva oblazinjenja.

Največjo spremembo je naslanjač, ki je sprva slišal na ime Poem in ga je zasnoval Noboru Nakamura – ta se je Ikei pridružil leta 1973 in jo leta 1978 zapustil ter ustanovil lastno pohištveno podjetje –, doživel leta 1992, ko je kovinsko konstrukcijo zamenjal za leseno. Fotelj se je tudi nekoliko zožil, na račun tega pa je postal tudi precej cenejši. Istega leta so ga iz Poem preimenovali v Poäng.

V čast 40-letnici je Ikea izdala nov okvir in dodala šesterico novih potiskov.

Fotelj Ikea PoängOdpri galerijo

Vsestranska odeja Kachula 2.0. Kachula 2.0: vsestranska odeja, ki je tudi blazina in majica s kapuco Nepremočljivi čevlji - trik z voskom Nepremočljivi čevlji: poceni trik za zaščito pred vodo in vlago Jedilna miza Sati Tala Sati Tala: jedilna miza, ki zbližuje Počivalnik za glavo NodPod. NodPod: viseča mreža za glavo · · · ·