IKEA PROSI MIMOIDOČE, DA 30 DNI USTRAHUJEJO RASTLINO, IN REZULTATI ODPIRAJO OČI!
V zraku · buzz buzz

V človeški zavesti je že od nekdaj vpeta ideja, da smo ljudje edina, poleg živali, čuteča bitja. Eksperiment “Bully a plant” prikaže, da z rastlinami očitno ni nič kaj drugače.

Ustrahuj rastlino (angl. bully a plant) je Ikein eksperiment v živo, s katerim so želeli ozaveščati o boju proti nasilju na Bližnjem vzhodu.

V eksperimentu so namestili dve vazi z isto vrsto rož po različnih šolah. Obe rastlini sta bili izpostavljeni istim pogojem, in sicer so obema dovajali isto količino vode, sončne svetlobe in gnojil.

Edina razlika je bila v tem, da je prva rastlina bila ”hranjena” s pohvalami in spodbudnimi besedami, medtem ko so drugo rastlino zmerjali s sovražnimi besedami.

Učenci so posneli in objavili na družbenih omrežjih svoja lastna sporočila, v katerih so delili ljubezen do prve rastline in kritike do druge. Po 30 dneh so rezultati govorili zase – rastlina, ki ji je bila namenjena ljubezen, je še naprej uspevala, medtem ko je žaljena rastlina začela veneti, vidno se je borila za obstanek, saj so se njeni listi sušili, rjaveli in odpadali.

Kako je eksperiment potekal, si lahko ogledate na fotografijah:

Na tisoče drobnih kosov razrezan papir, iz katerega so nastali ti prikupni modeli živali. Na tisoče drobnih kosov razrezan papir, iz katerega so nastali ti prikupni modeli živali shutterstock_457813381 10+ dejstev, ki jih o Buckinghamski palači prav gotovo niste vedeli le-buzz-567189-unsplash Ta spletna stran vam proda fotografije, s katerimi lahko “fejkate” svoje življenje andre-hunter-62014-unsplash 24 pravil za uspeh prave legende Wall Streeta · ·