IKEA ROGNAN: ultrašik robotsko zložljivo pohištvo za majhne prostore
V zraku · dizajn

Ameriški startup Ori in IKEA sta združila moči in razvili robotsko pohištvo, ki ni zgolj ultrašik, temveč je tudi zložljivo, za majhne prostore, ki jih je v mestih na pretek – tako je nastal IKEA ROGNAN, ki bo nekoč krasil moderne domove.

IKEA ROGNON je ‘shranjevalna enota’, ki razdeli prostor v dva ločena dela in vsebuje posteljo, mizo in kavč. Z enoto upravljamo preko komandne plošče in jo lahko premikamo levo ali desno, posteljo in mizo pa ‘pospravimo’, ko ju ne potrebujemo. Sistem ROGNON v sebi združuje linijo pohištva IKEA PLATSA in robotsko platformo – enota je tako v obliki črke L in ima kopico shranjevalnih možnosti.

Platformo je mogoče kombinirati tudi z linijo pohištva IKEA TRADFRI in pametno razsvetljavo – v mestih se pričakuje vedno večje število prebivalcev, saj se jih po nekaterih svetovnih podatkih vsak teden kar 1,5 milijona preseli v urbana središča. Zaradi tega bo vsak kvadratni meter zemlje še kako pomemben, še bolj kot to pa bo pomemben vsak kvadratni centimeter v majhnem stanovanju.

Rešitev, ki se jo je spomnila IKEA, bo tako pripomogla k boljši izrabi prostora, manj težav pa bo s shranjevanjem stvari, kar je običajno največji problem v majhnih bivalnih enotah. Prvi bodo robotsko pohištvo dobili na trg v Hong Kongu leta 2020.

Startup podjetje ORI sicer prihaja iz Bostona in predstavlja sodelovanje med študenti z MIT-a in oblikovalcem Yvesom Beharjem – že njihovo ime, ki izhaja iz besede origami, da vedeti, da so mojstri sestavljanja in prepogibanja.

Compass Pools Infinity London Compass Pools Infinity London: prvi neskončen nebeški bazen nad Londonom Poglej si to čudo! Pica, ki jo lahko brezskrbno ješ v postelji Poglej si to čudo! Pica, ki jo lahko brezskrbno ješ v postelji In Case of Emergency: se lahko upreš skušnjavi? In Case of Emergency: se lahko upreš skušnjavi? To je to! Mizo za dremež nujno rabiš v službi To je to! Mizo za dremež nujno rabiš v službi ·