iPhone6Plus-outdoor_063
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Pametni telefoni so postali naši življenjski sopotniki, ki pa jih menjamo kot srajce. Še dobro, da naročniška razmerja niso tako ultimativna kot zakonska zveza. Ali pač? Kakorkoli. Vsak nov iPhone ponuja nekaj novega, boljšega, z gibkim iPhonom 6 ni nič drugače. Zlahka je postal kralj prodajnih lestvic in Božiček ima dolg spisek novih lastnikov. Dolg pa je spisek tudi vseh trikov, ki jih ponuja in ki bi jih ti morali poznati.

Pametne telefone menjamo tako hitro, da jih sploh zares ne spoznamo, ko jih že nadomestimo z novejšimi in pametnejšimi. Očitno ne želimo, da v razmerje vstopi realnost in se zavemo, da imamo v žepu dinozavra. Glede iPhona 6 imamo še nekaj časa preden ga pošljemo v muzej, do tedaj pa bi bilo fino, da mu damo priložnost, da se dokaže, ne samo kot modni trend, pač pa kot naš pomočnik. Seveda zanj obstajajo priročniki, a v praksi se najbolj obnese znanje trikov, ki po bližnjici dostavijo boljšo uporabniško izkušnjo.

Vključite funkcijo Dostopnost (Accessibility) če imate majhne otroke

Danes je večji del ukrepov v imenu varnosti. Nič drugače ni na področju mobilne telefonije, kjer lahko v hipu postanemo žrtev zlorabe. A če smo si dostikrat krivi sami s svojo naivnostjo (nasedamo marketinškim trikom) in si za phishing nimamo kaj dosti očitati, pa lahko 100% preprečimo vsaj nekaj. To, da nam mlajši otroci nehote kaj ne zbrišejo. Danes so namreč telefoni igrača številka 1 že pri mlečnezobcih in čeprav velikokrat poznajo tehnologijo bolje kot starejši, radi kdaj kaj (ne)namerno zbrišejo (kontakt, datoteko, ipd.). Da bi ste temu izognili, pojdite pod Nastavitve (Settings) in kliknite na Splošno (General). Izberite Dostopnost (Accessibility) in vključite Voden dostop (Guided Access). Na videz nepomembna funkcija, ki pa prepreči vsaj enemu ”vsiljivcu”, da ne šari tam, kjer ne sme.

Izboljšajte geslo

Kot vedno se mora naprej zgoditi nekaj groznega, preden konkretno ukrepamo. Tako je šele potem, ko se je zgodil vdor v podatkovni center iCloud, ki hrani podatke uporabnikov Appla, slednji zaostril svojo varnostno politiko in omejil poskuse vnosa gesel. A po toči zvoniti je prepozno in ljudje so se znašli goli na čistini. Da bi tovrstne ”vlome” preprečili, ne rabimo najemati varnostnih programov in njihovih virtualnih bodyguardov, pač pa le okrepiti svoje geslo, najbolje v alfanumerično, ki ga je precej težje razvozlati. Da to storite, morate onesposobiti prednastavljeni ”Simpe Passode” (pod Settings/General/Passcode Lock), ki vas omejuje na PINkodno zaščito, torej štiri številke.

Naučite Siri pravilne izgovorjave določenih besed

Digitalna asistentka Siri je desna roka operacijskega sistema iOS 7 in 8. Poleg tega, da je deklica za vse, je tudi poliglot, a slovenščine ne obvlada. K sreči nas večina zna vsaj malce angleško, tako da jo lahko koristite. A medtem ko znamo angleško, ni nujno da zvenimo kot rojeni govorec in včasih besedo drugače izgovorimo. V takem primeru vam Siri napačno odgovori in tedaj pride prav stavek ”That is not how you pronounce a… (tu izgovorite besedo pod vprašajem)”. Podala vam bo alternativne besede izmed katerih izberete pravo in s tem popravite ”napako”.

Katera aplikacija požre največ baterije (le iOS 8)

Avtonomija baterije je zadnja leta postala profitabilna vaba marketinškega trnka ko gre za mobilne naprave, saj nanjo prijema vse več kupcev. Tu so se uporabniki iPhona čutili inferiorne napram uporabnikom Samsung Galaxyja, zato so pri Applu za šestico rezervirali posebno funkcijo, ki razkrinka največje požrešneže med aplikacijami ko gre za baterijo. In še preden zadevo aktivirate, naj vas razžalostimo z vestjo, da je največja grožnja bateriji mobilna različica Facebooka. Vklopite jo pod General/Usage/Battery Usage. Tako boste lahko dnevno preverjali kdo najbolj izčrpava vaš pametni telefon in s pametnimi potezami podaljšali čas med polnjenjema.

PREBERITE ŠE: 6 ustvarjalnih trikov za vaš pametni telefon

Time Lapse vodič (le iOS 8)

Ker je danes fotografiranje sestavni del uporaba pametnega telefona, se tudi na tem področju dogajajo veliki premiki. Tako novi operacijski sistem ponuja funkcijo ”Time Lapse Guide”, ki omogoča, da zajamete serijo fotografij z le enim dolgim klikom, vendar pa za razliko od klasičnega pritiska na ikono zajem, ta funkcije ponuja personificiran ritem slikanje, torej možnost določitev hitrosti intervala. Da jo usposobite, v aplikaciji za fotoaparat poiščite ”Time Lapse”.


image Upravljajte iPhone z glavo Oppo-R5-scene-9 Oppo R5 – najtanjši pametni telefon na svetu galaxy-a5-colors-970x0 Samsung Galaxy: A3 in A5 – nova, ultra lahka in stajliš pametna telefona AP_headphones_cropped_2 Radius v2: nekonvencionalen aluminijasti okvir za iPhone 6 · · ·