Strošek izdelave iPhona
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Foxconn je kitajska tovarna, ki izdeluje pametne telefone iPhone. Kolikšen je po vašem mnenju strošek izdelave enega iPhona, ki ga brez vezave v Sloveniji lahko kupite za najmanj 649 evrov? Koliko, mislite, so na uro plačani njihovi zaposlen? 10, morda 5 evrov na uro? Niti približno!

Nedavno je televizijska hiša ABC dobila dovoljenje za vstop v enega izmed Foxconnovih obratov, da si od blizu ogleda, kako Apple sestavlja svoje dragocene pametne telefone iPhone. In koliko, mislite, so plačani uslužbenci tega kitajskega podjetja za sestavljanje telefona? Horace Dediu, analitik in nekdanji Nokiin menedžer, je na podlagi opažanj in analiz prišel do naslednjih ugotovitev.

Izdelava iPhona traja 24 ur (od 6 do 8 ur skupaj ”požreta” nalaganje programske opreme in testiranja), delavci za tekočim trakom pa zaslužijo nekje 1,60 evra na uro. Delovna sila Apple/Foxconn na enoto stane nekje med 11,50 in 27 evri, kar pomeni, da je strošek zanjo med zgolj dvema do petimi odstotki končne cene iPhona!

PREBERITE ŠE: iPhone: skrite iPhone funkcije, ki jih gotovo še ne poznaš

Foxconn je na to ugotovitev odgovoril, da 75 odstotkov svojih delavcev plačuje z 1,90 evra na uro, kar da je konkurenčna cena. Skozi roke nekaterih delavcev na tekočem traku gre dnevno kar 6 tisoč iPhonov. Vseh teh 141 korakov bi lahko namesto njih opravljali stroji, a bi bili stroški izdelave zato višji. Seveda to ni končna cena izdelave enega iPhona, saj je treba upoštevati še stroške materiala, a kaže na to, da Apple z njimi ogromno zasluži.

iPhone funkcije iPhone: skrite iPhone funkcije, ki jih gotovo še ne poznaš Pametni telefon LG G5 LG G5: modularni pametni telefon z odstranljivo baterijo Pametni telefon Caterpillar S60 je sploh prvi pametni telefon s toplotno kamero. Caterpillar S60: prvi pametni telefon s toplotno kamero na svetu Samsung Galaxy S7 - Reža za do 200 GB dodatnega spomina. Novi Samsung Galaxy S7 in Galaxy S7 Edge · ·