IRL: očala, ki blokirajo oglase
V zraku · tehnologija

Očala IRL so videti kot sončna očala in res jih lahko uporabljamo tudi za ta namen, vendar je njihova moč tudi v tem, da zatemnijo oglase, s katerimi nas bombardirajo prek LCD ali LED oglasnih zaslonov.

Kjerkoli smo, na spletu ali v resničnem življenju, povsod prežijo na nas in čakajo trenutek, da nam lahko predvajajo oglas. Sicer pri nas težava še ni tako izrazita kot v nekaterih drugih prestolnicah, vseeno pa so očala IRL sila zanimiv tehnološki kos, ideja pa precej preprosta.

Svetloba zaslonov LCD je namreč zaradi načina delovanja polarizirana, zato če pred očesi postavimo kos stekla z nasprotno polarizacijo, ne vidimo, kaj je na zaslonu. Vidimo pa skoraj vse drugo, kajti naravna svetloba ni polarizirana le v eni smeri. To velja tudi za nekatere druge tipe zaslonov, med drugim tudi OLED, ki jih imajo boljši pametni telefoni, katerih “slike” očala zato ne zatemnijo. Da pa bi bila uporabna tudi kot sončna očala, so stekla označena z oznako UV400, kar pomeni, da v celoti zadržijo ultravijolično A in B svetlobno valovanje.
Očala IRL so klasične kvadrataste oblike, kar pomeni, da se prilegajo večini obrazov, celotna estetika pa vseeno nekoliko spominja na 80. leta prejšnjega stoletja.

Čeprav očala za zdaj blokirajo LCD- in LED-zaslone, si proizvajalci močno prizadevajo, da bi razširili zmogljivosti svojih očal. Cilj je, da bi izdelali očala, ki bodo blokirala vse vrste zaslonov, in tako kupcu omogočili, da vidi le tradicionalno oglaševanje. Sredstva za očala se trenutno zbirajo na platformi Kickstarter, kjer si lahko svoj par zagotovite že za 49 ameriških dolarjev, kar je preračunano slabih 43 evrov.

Galerija – IRL: očala, ki blokirajo oglase

IRL: očala, ki blokirajo oglaseOdpri galerijo

Huawei Mediapad M5 lite_-4 Veš, kako Slovenci uporabljamo tablice?! Huawei Mediapad M5 Lite Test: Huawei MediaPad M5 Lite – nizkocenovno presenečenje fist_of_the_north_star_lost_paradise-11 2 videoigri, ki te bosta to jesen popolnoma zasvojili 35 najbolj kul izdelkov za pisarno, ob katerih boste zadolžitve hitreje opravili 35 najbolj kul izdelkov za pisarno, s katerimi boste zadolžitve lažje opravili · · ·