crossing-1
Utrip mesta · mobilno

Lahko si kar mirno priznamo, da je prometna kultura že skoraj stereotipno precej boljša na severnemu delu Evrope kot pri nas. Razlog za to je skupek različnih dejavnikov, s katerimi se zdaj ne bomo ukvarjali. Raje si bomo pogledali, kaj so za povečanje prometne varnosti naredili v nekem islandskem mestu, in morda bo navdihnilo tudi nas.

V majhnem ribiškem mestu Ísafjörður, ki leži na severozahodu Islandije, so odgovorni za varnost prišli na izjemno idejo, ki naj bi povečala varnost pešcev pri prečkanju ceste.

Prehod za pešce, zebro, so namreč narisali v 3D-tehniki. Ta ustvari optično prevaro, saj ima voznik občutek, da široke bele črte nekako lebdijo nad tlemi ter zanj predstavljajo fizično oviro. Ni pa prehod samo varnejši, ampak tudi zabavnejši, saj pešcem daje občutek, da hodijo po zraku. Pobudnik ideje je Ralf Trylla, mestni okoljski komisar, ki je podoben projekt videl v indijskem New Delhiju.

Je čas za kaj takšnega tudi na naših cestah?

Galerija – 3D-zebra za počasnejšo in previdnejšo vožnjo

3D-zebra za počasnejšo in previdnejšo vožnjoOdpri galerijo
1000-500-citymagazine-cover Kalashnikov IZH: kaj se zgodi, ko se Kalashnikov loti izdelave motornega kolesa? Novi BMW X2 Novi BMW X2: družina X se je povečala za dodatnega člana Opel Grandland X je že pri nas. Opel Grandland X je že pri nas 1000-500-citymagazine-cover Toyota Fine-Comfort Ride: Toyotin enoprostorec prihodnosti · ·