rawpixel-com-445788
V zraku · buzz buzz

Eno zanimivo dejstvo o Islandiji: večina populacije verjame, da so nevidni škratki in trolčki resnični. Še eno dejstvo: na Islandiji ni McDonald’sa. In še zadnje: obstaja božična islandska tradicija, imenovana Jólabókaflóð, in letos bi jo morali poskusiti prav vsi!

Jólabókaflóð bi lahko grobo prevedli v “božična poplava knjig”. To je tradicija, ko domačini na božični večer odvijejo darila in začnejo še v tistem trenutku prebirati knjige, ki so jim jih drugi podarili za božič. Ob tem po navadi pijejo vročo čokolado ali jólabland (mešanica Fante in Guinessa).

Islandci radi prebirajo knjige in o tem tudi govorijo. To pomeni, da svojim najdražjim podarijo nekaj najlepšega: prijeten pogovor na božični večer.
Prebiranje knjig bi lahko sicer poimenovali kar otoški ‘nacionalni šport’, saj vsak Islandec na leto prebere vsaj 8 knjig in glede na BBC Magazine eden od desetih Islandcev objavi svojo knjigo.


maxresdefault Kako dobro oprati perilo, da ne izgubi kakovosti? shutterstock_536001130 To je 10+ najpogostejših sanj in razkrivamo njihov resničen njihov pomen georgiana-voiculescu-353700 Kako to zimo pomagati živalim z ulice? 1000-500-citymagazine-cover Božična darila za najstnike · · · · ·