100-500-cover-plastenka
V zraku · dizajn

Na oblikovalskem festivalu v Reykjaviku je islandski študent Ari Jonsson predstavil biorazgradljivo plastenko, ki jo lahko, ko jo izpraznimo, celo pojemo!

Dovolj je imel tega, da ljudje ustvarimo in zavržemo toliko plastike

Ari Jonsson se je po tem, ko je spoznal, koliko plastičnih odpadkov ljudje ustvarimo vsak dan, odločil, da naredi nekaj v tej smeri. Zgrozil se je, ko je prebral, da kar 50 odstotkov plastenk zavržemo po enkratni uporabi. ”Čutim, da moramo nemudoma najti način, kako zmanjšati nenormalno količino plastike, ki jo ustvarimo,” je povedal Ari Jonsson, ki ne more razumeti, zakaj uporabljamo materiale (in to v tako enormnih količinah), ki se v naravi razgrajujejo na stotine let.

PREBERITE ŠE: Prvi predor, ki povezuje Evropo in Azijo

Njegova ‘plastenka’ obdrži obliko, dokler je v njej tekočina

Ari ni ostal zgolj pri besedah. Začel je preučevati različne materiale in naposled odkril material, ki lahko reši problem s plastiko, s katerim uničujemo naš planet in s tem nas same. Rdeče alge v prahu je oblikoval v biorazgradljivo ‘plastenko’ tako, da jim je dodal vodo in zmes toplotno obdelal. Iz gelaste snovi, ki jo je dobil, je oblikoval kalup in ga postavil v skrinjo, da se je strdil. Takšna biorazgradljiva ‘plastenka’ obdrži svojo obliko, dokler je v njej tekočina. Ko jo spraznimo, pa začne razpadati. In kot da to še ni dovolj razveseljujoče, lahko snov na koncu celo pojemo. Tisočkrat všečkamo!

1000-600-brezcasni-kosi Dizajn: Brezčasni kosi pohištva, ki prostoru vdahnejo dušo Svetleča kolesarska pot na Poljskem Tudi na Poljskem zaživela svetleča kolesarska pot v fluorescenčno modri barvi Kolesarska čelada Lego Kolesarska čelada v obliki pričeske Lego te spremeni v figurico Lego v naravni velikosti Bivak II na Jezerih je odprt od zadnjega septembrskega dne. Odprli nov bivak II v Julijskih Alpah