Mirabilandia
Utrip mesta · destinacija

Sloviti Gardaland še zdaleč ni več edino zabavišče, ki ga je vredno obiskati v naši sosedi Italiji. Zadnje čase parki tudi v Italiji doživljajo velik razcvet, tako da ima samo pokrajina Emilia Romana več kot 25 vsebinsko zelo različnih zabaviščnih parkov.

Tematski parki lahko predstavljajo kulturno zgodovinske ali arheološke teme, svojo vsebino lahko črpajo iz sveta živali, rastlin ali nežive narave … Vsem pa je skupno to, da poučne teme uspešno prepletajo z zabavo, s privlačnimi vizualnimi učinki in najmodernejšo medijsko tehnologijo, ob kateri osupnemo odrasli in otroci. Po najbližji paket tovrstne zabave in pouka nam ni treba prav daleč. Malo manj kot 200 kilometrov vožnje z avtomobilom iz Ljubljane proti Benetkam leži turistično mesto Linjano, ki je svojo ponudbo obogatilo s kar šestimi zabaviščnimi in izobraževalnimi parki. Parco Zoo Punta Verde je živalski park v prelepem naravnem okolju, ki je zaradi svoje kakovostne ponudbe in profesionalnega pristopa k skrbi za živali član mnogih naravovarstvenih organizacij. V parku se bomo lahko sprehodili po učnih poteh, si ogledali videoprojekcije živalskega sveta, lahko pa se odločimo tudi za ogled parka v spremstvu strokovno usposobljenega vodiča. V Guliverlandiji lahko v podvodnem tunelu občudujemo morske pse, jegulje in skate. Ne manjka tudi raznoraznih zabavnih in poučnih šovov. Vodni park Aquasplash s številnimi bazeni, tobogani in organizirano zabavo poskrbi tako za plavalce kot tudi za neplavalce. Na 110 kilometrov dolgi obali imenovani Riviera Romana med mesti Ravena, Rimini in Cattolica se razteza slovita italijanska La Rivirea dei Parci, obala parkov, ki jo sestavlja skupina parkov, ki spadajo med največje in najzanimivejše zabavno-poučne tematske parke v Italiji ali celo Evropi. Da so parki zrasli ravno na tem območju ni naključje, saj je romanska riviera ena največjih evropskih turističnih kapacitet s 40 milijonskim turističnim obiskom letno.

Mirabilandia
Mirabilandia se nahaja le nekaj kilometrov južno od Ravene in je največji zabaviščni park na italijanski jadranski obali. S 37 atrakcijami v šestih tematskih sklopih in letnim obiskom, ki presega milijon in pol obiskovalcev, se ponosno prišteva med vodilne evropske zabaviščne parke. Na ogromni površini 700 000 kvadratnih metrov se zanimivo prepletata narava in najmodernejša tehnologija. Mirabilandija nudi zabavo in sprostitev za vso družino. Največje atrakcije za ljubitelje hitrosti so Katun, moderen roller-coaster, ki nas v vratolomnih ovinkih in obratih za 360 stopinj popelje skozi starodavno mesto Majev, Thundering Sierra, hrumeči leseni vlakec ter stolpa s kabinami Columbia in Discovery, v katerih z veliko hitrostjo poletimo v zrak pa spet na trdna tla …

Oltremare
Gre za nov poučni tematski park, ki so ga odprli leta 2004 in se nahaja na hribu Riccione južno od Riminija. Posvečen je najrazličnejšim živalim, tako morskim kot kopenskim. Tam si lahko ogledamo največjo laguno z delfini v Evropi, občudujemo najbolj nenavadne primerke morskih konjičkov z vsega sveta, se seznanimo s habitatom severnoitalijanske reke Pad, občudujemo ptice ujede v letu in vidimo še mnogo drugih osupljivih podob iz sveta narave. Na 110 000 kvadratnih metrih površine se hkrati zabavamo in raziskujemo. Oltremare ni živalski vrt in ni le zabaviščni park, temveč je tematski park z velikim poudarkom na izobraževanju obiskovalca. Je vznemirljiv poklon našemu planetu in morjem.

Tim IMAX
Kinodvorana v sklopu parka Oltremare ponuja spektakularne kinošove. Ogromno filmsko platno je največje v Evropi. Meri 29 metrov v širino in 22 metrov v višino ter je zasnovano tako, da naše vidno polje zajame le tisto, kar se dogaja na filmskem platnu. V dvorani s 497 sedeži si lahko ogledamo projekcije filmov o morskih globinah, o pogledih na Zemljo iz vesolja, o svetu hroščev in dinozavrih. Zagotovo nepozabno filmsko doživetje!

Aquafan
Park na griču Riccione je eden izmed najbolj znanih vodnih parkov in največji svoje vrste v Evropi s številnimi plavalnimi bazeni, vodnimi šovi in glasbo ter zabavo na 100.000 kvadratnih metrih površine. S številnimi slikovitimi bazeni vseh mogočih podob iz sveta domišljije je poskrbljeno tudi za otroke. Aquafan je znan tudi po tem, da je že od začetkov svojega delovanja leta 1987 narekoval modne trende v Italiji, saj v Riccione prihaja letovat mnogo slavnih iz sveta filmov in mode. Avgusta za nočno življenje poskrbita dve diskoteki, bazeni pa so takrat odprti do polnoči. Predvsem obisk diskoteke Walky Cup disco je obveznost za vse, ki želijo biti v središču dogajanja. Akvarij Cattolica v Parku Le Navi Cattolica je ogromen vodni park na obali mesta Cattolica južno od Riminija, posvečen morju in njegovim prebivalcem. Ogromen kompleks stavb, ki spominjajo na ladijsko floto, je bil zgrajen že leta 1934 v čast italijanski kolonizaciji. Leta 1999 so ga obnovili in spremenili v moderen znanstveni laboratorij in vodni park, ki nas prevzame tudi s svojimi domiselnimi arhitekturnimi rešitvami. V 70-ih obsežnih rezervoarjih z morsko vodo živi več kot 3000 vrst morskih živali. Uživamo lahko v poglobljenem spoznavanju morskega ekosistema. Na voljo so nam tudi filmi, najmodernejše animacije in zanimiv prikaz morske prehranjevalne verige v 3D tehniki. Glavna atrakcija so morski psi, imajo jih kar 50 vrst. Akvarij nam nudi tudi priložnost, da se v posebni kletki potopimo pod vodo in se iz oči v oči srečamo z morskimi psi.

Italija v miniaturah
Italijanski “minimundus” se nahaja pri mestu Viserba na obali med mestoma Rimini in Ravena. Arhitekturni, zgodovinski tematski park kulturne dediščine se ponaša z 272 osupljivimi reprodukcijami arhitekturnih biserov, predvsem iz Italije, pa tudi drugih delov Evrope. Park je poznan tudi po čudovito urejenih zelenih površinah, ki obdajajo male zgradbe. Zgradbe pa niso vse, kar ponuja ta miniaturni svet. S čolni se lahko zapeljemo skozi reprodukcijo Benetk, ki je velika za eno petino originala, srečamo Casanovo ali se udeležimo vodnih bitk v Cannonacqui. Park lahko občudujemo tudi s ptičje perspektive iz vlakca Arcobaleno monorail ali se učimo fizike v zabavnem znanstvenem parku Science Park. Čaka pa nas še mnogo drugih radosti. Če si v enem dnevu ne bomo uspeli vsega ogledati, velja vstopnica tudi za naslednji dan.

Fiabilandia
Fiabilandia je otroški zabaviščni park, ki s svojimi lepimi in domiselnimi atraktivnostmi otroke popelje v svet pravljic in narave. Otroci bodo tam obiskali grad Čarovnika Merlina, hišo Petra Pana, deželo škratov, rudnik zlata in lahko se bodo celo plazili skozi jabolka skupaj s črvi.

Odpiralni časi parkov so zelo različni glede naletni čas. Zato je priporočljivo, da se o njih pred obiskom podrobneje pozanimamo.


ljubljana Ljubljana – otroštvu naproti korzika Korzika – gora v morju vrhnika Z Vrhnike na Štajersko – Svoboda gibanja strunjan Slovenska Istra – Morska preprostost · · ·