Srce in špinača
Utrip mesta · zdravje & lepota

Neverjetno! Ameriški znanstveniki so na listu špinače vzgojili drobno človeško srce, kar odpira nove razsežnosti v medicini pri regeneraciji človeških tkiv.

Znanstvenikom je do zdaj že uspelo v laboratorijih ustvariti človeško tkivo, vendar pa so se je vedno pojavila težava z ustvarjanjem kapilar, ki ga oskrbujejo s hranilnimi snovmi in kisikom. Brez žilnih kapilar namreč tkivo odmira. Rešitev so našli v špinačnem listu.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki so dokazali, da so tisti, ki jedo sir, vitkejši

Uporabili so njegov žilni sistem (ta skrbi za dovajanje vode in hranil do celic) in poustvarili oskrbovanje celic tkiva s krvnimi celicami. To je znanstvenikom uspelo tako, da so listu špinače odstranili rastlinske celice in ogrodje žilnega sistema, ki je iz celuloze, uporabili za krvožilnega. Ogrodje so potopili v kulturo živih človeških celic, te pa so okoli njega začele tvoriti tkivo. Ko je iz lista nastalo drobno srce, so v žilni sistem začeli dovajati tekočino in mikrozrna. Na ta način bi lahko v prihodnje regenerirali tkiva v telesu. Več pa v videoposnetku.

SS17_LIGHT TRAIL RUNNING_1000x600 Nagradna igra: začnite sezono z novimi tekaškimi copati Salomon SENSE PRO MAX Processed with VSCO with f2 preset Znanstveniki so dokazali, da so tisti, ki jedo sir, vitkejši makeup 2017 Pomladni lepotni trendi 2017: 6 trendov, ki bodo glede na Pinterest pravi ‘bum’ flash-bros-182603 Nagradna igra: osvojite 20-dnevni program Tummy Tea Tox in si zravnajte trebušček · ·