463679637
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če je še pred nekaj leti kazalo, da je ekološko pridelana hrana modna muha razvajenega, vsega dobrega in očesu prijetnega presitega potrošnika, danes temu ni več tako. Bio in eko postajata največkrat uporabljeni besedi današnjega časa, povpraševanje po vsem, kar nosi nalepko bio, ponudba kot tudi zavedanje o prednostih eko proizvodov, pa z vsakim dnem večje.

Sodobne civilizacijske bolezni, med katere sodijo predvsem rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, alergije ter z njimi povezane težave s kožo, so dandanes v skrb vzbujajočem porastu. Za tovrstna bolezenska stanja sta v prvi vrsti kriva nezdravo prehranjevanje in neustrezen življenjski slog. V kolikor nenaravno, visoko procesirano hrano, ki je polna kemikalij, hormonov, antibiotikov in pesticidov nadomestimo z živili z eko pečatom, ter tako izbiramo med zagotovljeno zdravimi izdelki, bomo poskrbeli za preventivo pred večino boleznimi, pripomogli pa bomo tudi k vsesplošno boljšemu počutju.

Prepričanje, da je za izbiro in pripravo zdrave hrane potrebno veliko časa, lahko z današnjo ponudbo tovrstnih izdelkov z lahkoto ovržemo. Ponudba ekološko pridelane prehrane je z vsakim dnem dostopnejša, odpirajo se specializirane prodajalne, v katerih lahko izbiramo med izdelki vrhunske kakovosti, ki jih na prodajnih policah ne zakrivajo izdelki, ki si naziva bio ter eko nikakor ne zaslužijo. V kolikor nam vloga detektiva med nakupovanjem živil, za kar že tako komaj najdemo čas, ne diši, bo izbira dobrot v prodajalni, ki ima eko certifikat za celotno trgovino vsekakor prijetna novost.

Eko in Bio

Oznaka “Eko” oziroma “Bio” pomeni način kmetovanja, ki je prijazen do narave in človeka. Temelji na ravnotežju v sistemu, ki medsebojno povezuje tla, rastline, živali in človeka. Ekološka pridelava se strogo izogiba uporabi kakršnihkoli kemičnih sredstev in nasprotuje genskemu spreminjanju organizmov. Pri zatiranju bolezni, škodljivcev in plevela se uporablja naravne metode, pri pridelavi se upoštevajo biološke potrebe živali, gojijo se rastline, prilagojene danim podnebnim razmeram.

Ekološko pridelana živila ne vsebujejo pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov in podobnih snovi, ki škodujejo zdravju ter umetnih barvil in arom, ki povzročajo različne alergije. Namesto vsega naštetega premorejo veliko vitaminov in mineralov, antioksidantov ter hranljivih snovi, ki pripomorejo k ohranjanju našega zdravja. Da proizvajalci zares upoštevajo predpise uredbe o ekološki pridelavi živil, pri nas poskrbi Oddelek za kontrolo ekološkega kmetijstva pri Kmetijskem zavodu Maribor. Njihov kontrolor vsaj enkrat letno nenapovedano obišče pridelovalce in ponudnike ekoloških živil. “Eko” certifikat je uradni dokument, ki ga izda Mariborski inštitut za kontrolo in certifikacijo. Če je kontrola nenapovedanega ogleda nadzorne organizacije pozitivna, dobi kmetija oziroma prodajalna certifikat in dovoljenje za uporabo primernih oznak.

Spa Resort Novi Vinodolski Kvarner – po zdravje modne_2_porocni_sejem Čarobni poročni sejem v Radomljah Green line HydroMineral_vlazilna krema_za PR_SKUPINA Slovenska inovacija na področju nege obraza novička montignac muesli Nagradna igra – NUTRISSLIM, prava izbira za zdravo življenje · · · ·