PicMonkey Collag1e
Kulturni izbor · knjige

Knjiga in zima sta najboljši par. Težko si namreč zamislimo kaj lepšega kot sedeti pred kaminom in zaviti v toplo odejo ob skodelici čaja brati dobro knjigo. Ker sta jesen in zima idealen čas za branje knjig, smo za vas izbrali deset najboljših letošnjega leta, ki so navdušile slovenske bralce in bralce po svetu.

Najboljše knjige leta 2015, ki jih bomo brali ob kaminu:

1. Harper Lee: Go Set a Watchman

Knjiga, ki jo je pisateljica napisala že v 50. letih prejšnjega stoletja, se odvija 20 let po zgodbi njene prejšnje knjige, za katero je Harper Lee prejela Pulitzerjevo nagrado: To Kill a Mockingbird (Ubiti ptico oponašalko). Zgodba se začne, ko se 26-letna Jean Louis Finch – “Scout” iz New Yorka vrne v rojstno Alabamo, da bi obiskala svojega ostarelega očeta.

2. Nigella Lawson: Simply Nigella – Feel Good Food

Nigella Lawson je izdala novo knjigo receptov, ki naj bi bili popolna protiutež našemu vsakdanjiku. Proti stresu in hitremu tempu življenja se Nigella bojuje s hrano, ki pozdravi telo, potolaži dušo in nam nariše nazaj nasmešek na obraz. Z 2. novembrom pa BBC začenja tudi novo serijo Simply Nigella, ko bomo sladokusci Nigello spet lahko spremljali tudi na TV-zaslonih.

3. Oprah Winfrey: Kar zagotovo vem

Ena izmed najuspešnejših poslovnih žensk v zgodovini, ki je svoj uspeh dosegla s trdim delom, vztrajnostjo in sočutjem do drugih, je v knjižici zbrala kolumne, ki jih je tekom let pisala v svoji reviji O, ter jih združila s svojim pogledom na svet in svojo življenjsko zgodbo. Kar zagotovo vem je knjižica, ki bralce nagovarja in opogumlja.

4. Desa Muck: Odred

Nov roman za odrasle duhovite in pronicljive pisateljice Dese Muck govori o članih tako imenovanega Ljubezenskega odreda, ki se spoznajo na odprtem oddelku psihiatrične bolnišnice. Družita jih občutek za popravljanje krivic in želja osrečevati druge, njihovi dobri nameni pa hitro prestopijo zidove psihiatrije.

5. Manca Košir: Darovi minevanja (pisma)

Knjiga dopisovanj o minevanju in smrti je sestavljena iz iskrenih in ganljivih pisem korespondentov Mance Košir, kot so Ksenija Malia Leban, Janko Bohak in Urška Lunder. Kljub težki temi vsa pisma preveva zaupanje v življenje in posledično optimizem, ki bralce navdihuje.

6. Vinko Möderndorfer: Mali nočni kvartet

Nova knjiga pesnika, pisatelja, dramatika in režiserja je sestavljena iz njegovih štirih novih gledaliških iger: Evropa, Mali nočni kvartet, Obiski in Nostalgična komedija. Izšla je 23. oktobra in je torej res še “sveža” iz tiskarne.

7. Paula Hawkins: The Girl on the Train

Psihološki triler britanske pisateljice in novinarke je že vse od izida na začetku tega leta na vseh lestvicah najbolje prodajanih knjig, pravice za snemanje filma pa je že leta 2014 odkupil studio DreamWorks Pictures. Napeta zgodba se odvija v Londonu prek pripovedovanja treh žensk: Rachel, Anne in Megan.

8. Robert Douglas-Fairhurst: The Story of Alice (Lewis Carroll and the Secret History of Wonderland)

Letos mineva točno 150 let, odkar je Lewis Carroll napisal zgodbo o Alici v Čudežni deželi. Ob tej priložnosti se je Robert Douglas-Fairhurst lotil proučevanja ozadja nastanka te vplivne knjige. Alico je namreč navdihnila oseba iz resničnega življenja pisatelja Alice Liddell.

9. Marlon James: A Brief History of Seven Killings

Knjiga, za katero je Marlon James prejel prestižno nagrado The Man Booker Prize 2015, se odvija leta 1976, ko hišo Boba Marleyja zasujejo streli sedmih strelcev. Zvezda reggaeja čudežno preživi, strelcev pa ne odkrijejo nikoli.

10. Alma M. Karlin: Magične zgodbe starega Egipta

Alma M. Karlin je ženska, o kateri so nemški časopisi na začetku 20. stoletja pisali, da je prva bela ženska, ki je sama prepotovala ves svet. Medtem ko je kar osem let brez prestanka potovala in pri tem raziskovala ter ustvarjala, je Celjanka, ki je študirala in delala v Londonu, živela od pisanja svojih izjemno prodajanih potopisov. Njena monografija osvetljuje predvsem njeno največjo strast, povezano s staroegipčansko kulturo.

PicMonkey Collagegrey Slovenski prevod knjige Grey iz knjižne serije Petdeset odtenkov sive, izide …. PicMonkey Collage An Anti-Stress Coloring Book: pobarvanka za odrasle, ki deluje protistresno Wikipedija v tiskani izdaji Izšla bo tiskana izdaja Wikipedije, ki bo obsegala kar 7600 knjig! Pirelliev koledar Založba Taschen slavi 50 let Pirellijevega koledarja