Knjige po resničnih dogodkih
V zraku · buzz buzz

Življenje vsakogar bi lahko spremenili v napet film ali neodložljivo knjigo. A le redki so sposobni svoje življenje preliti na papir. In ko se to zgodi, lahko bralci po vsem svetu pokukajo v neverjetne zgodbe, napisane po resničnih dogodkih, in se čudijo. Predstavljamo izjemne knjige po resničnih dogodkih, ki so vredne vsake vaše minute.

Neverjente knjige po resničnih dogodkih:

1. The Glass Castle – Jeannette Walls

Jeannette Walls nikakor ni živela običajnega življenja. Njena avtobiografija zelo osebno opisuje njeno družinsko situacijo, revščino in nefunkcionalne starše. Vzporedno avtorica opisuje socialno-ekonomske probleme v Ameriki. The Glass Castle je eden izmed najboljših ameriških sodobnih memoarov.

2. Into the Abyss – Carol Shaben

Neverjetne zgodbe o strmoglavljenju letala so težko dolgočasne. To pa je več kot le zgodba o letalski nesreči. Carol Shaben, hči enega izmed preživelih v letalski nesreči leta 1948, je napisala odlično knjigo, ki opisuje, kako so se življenje, pogledi na svet in odnosi preživelih po nesreči spremenili.

3. Spirit Catches You and You Fall Down – Anne Fadiman

Tragična zgodba o Lii Lee, hčerki hmongskih imigrantov iz Kalifornije, ki je zbolela za epilepsijo in posledično nehala funkcionirati. A Anne Faidman preseže opisovanje spopadanja z boleznijo in bralca popelje v osrčje problemov trčenja dveh kultur. Na eni strani Liina družina zavrača zahodno medicino, po drugi strani pa se kalifornijski zdravniki borijo s spoštovanjem želje staršev in z odgovornostjo, da vseeno pomagajo dekletcu.

4. Random Family: Love, Drugs, Troubles and Coming of Age in Bronx – Adrian Nicole LeBlanc

Spominjanje avtorice na revščino in življenje v getu v Bronxu nazorno pokaže njeno odraščanje v vsej svoji kaotičnosti in strašljivosti. Knjiga o razkrinkanju resnice, ki leži pod glamurjem gangsterstva, strahu pred FBI-em in življenju na ulici.

5. Nesmrtno življenje Henriette Lacks – Rebbeca Skloot

Študentje medicine so z zgodbo Henriette Lacks seznanjeni. Drugim je le malo jasno, kako pomembne so bile njene celice za razvoj zdravstva in medicine. Gospodična Lacks je bila revna potomka sužnjev. Zbolela je za rakom materničnega vratu in pred smrtjo so zdravniki brez njenega vedenja začeli raziskovati njene celice. To je vodilo k nekaj revolucionarnim odkritjem, med drugim odkritjem cepiva proti otroški paralizi. Knjiga portretira življenje Henriette Lacks, neverjetno stopnjo rasizma, ki jo je zaznamovala skozi življenje, in potek njene bolezni, ki je pripomogla k pomembnim odkritjem v medicini.

6. When Heaven and Earth Changed Places – Le Ly Hayslip

Vietnamska vojna je bila skozi oči Američanov vseskozi opisana, analizirana, predebatirana, sprofitirana. Skratka, to temo so dodobra obdelali. A kakšno je bilo življenje med vojno na drugi strani brega? Le Ly Hayslip je napisala roman o dogodkih v njeni vasi med ameriško-vietnamsko vojno. Ganljiva knjiga, ki predstavlja dragoceno protiutež enostranski resnici.

7. Potovanje s Charleyem – John Steinbeck

V 60. letih je takrat že uveljavljen pisatelj John Steinbeck spakiral nujne potrebščine, vzel svojega psa Charleyja in se podal na potovanje po ZDA. Kot lahko to uspe le dobremu opazovalcu in izjemnemu pisatelju, je Steinbeck s potovanja prinesel čudovito knjigo o iskanju ameriške identitete. Potovanje s Charleyem je po eni strani knjiga o pisateljevih retrospektivnih spominih, po drugi strani pa študija ameriških predolgo nerešenih konfliktov, predvsem rasizma.

8. Živi: zgodba preživelih z Andov – Piers Paul Read

Še ena zgodba iz rok in srca preživelih v letalski nesreči. Leta 1972 je 16 članov ragbijske ekipe preživelo strmoglavljenje letala v Andih. A poleg nesreče so morali še deset tednov preživeti ujeti v zasneženih gorah. Avtor brez olepševanja opisuje boj med željo po preživetju in močjo neprizanesljive narave.

Če bi živali ravnale z nami, kot ljudje ravnamo z njimi Če bi človek in žival zamenjala vlogi Dominik Sky Slovenski kaskader Dominik Sky znova udaril! Logotipi mest Logotipi mest – če bi bila mesta blagovne znamke Hennessy 250 let Jubilejna steklenica za 250 let znamke konjaka Hennessy