Foto: PNNL
V zraku · buzz buzz

Dan, ko odplake ne bodo več odplake, ampak rjavo zlato, ni več daleč. Znanstveniki so namreč odkrili revolucionaren način, ki iztrebke postavlja med najbolj potencialna goriva prihodnosti.

Uporaba iztrebkov za predelavo v gorivo nikakor ni nova. Že pred dvema letoma smo vam predstavili prvi avtobus, ki vozi na kakce (Bio Bus). Toda do zdaj je blato veljalo za neprimerno sestavino, ker je preveč mokro in zaradi tega preveč energetsko potratno in drago. Zdaj pa so znanstveniki ameriškega državnega laboratorija Pacific Northwest odkrili način predelave, ki praktično izniči potrebo po izsuševanju.

Kar Zemlja usvarja milijone let, lahko zdaj ustvarimo v nekaj minutah

Raziskovalci so namreč razvili način, kako blato iz čistilnih naprav pretvoriti v surovi nafti podobno snov s črpanjem skozi tlačne cevi. Tehnologija, imenovana hidrotermalno utekočinjenje, ki posnema geološke postopke na Zemlji, z visokim pritiskom in visoko temperaturo omogoča, da v nekaj minutah ustvarimo tisto, kar Zemlja ustvarja milijone let. Snov, ki jo s tem postopkom dobimo, je podobna surovi nafti, z nekaj primesi kisika in vode. Biogorivo nato nastane z običajnimi postopki predelave, s katerimi že predelujemo surovo nafto.

PREBERITE ŠE: Islandski študent je morda pravkar rešil planet

Povprečen Američan bi na leto ‘ustvaril’ 2 do 3 litre biogoriva

Znanstveniki so izračunali, da prebivalci ZDA vsak dan ustvarijo 128 milijard litrov odplak, s čimer bi lahko ustvarili 30 milijon sodčkov biogoriva na leto. Povprečen Američan bi tako na leto ustvaril 2 do 3 litre biogoriva. Postopek hidrotermalnega utekočinjena se lahko uporablja tudi pri kmetijskih odplakah, količina katerih nikakor ni zanemarljiva. Priljubljena stavka, da je ‘prihodnost v dreku’ in ‘saj ne kakam denarja’, utegneta tako kmalu dobiti povsem nov pomen.


100-500-cover-plastenka Islandski študent je morda rešil planet Hustle - vodoodporni notesnik iz kamna Hustle – vodoodporni notesnik iz kamna Ne meč'mo hrane stran! Filmski napovednik: Ne meč’mo hrane stran! (Just Eat It) 80-letni Wang Deshun zaslovel kot maneken. Pri 80 letih postal maneken in že na prvi modni reviji povsem očaral svet · ·