Wikipedija v tiskani izdaji
V zraku · buzz buzz · Kulturni izbor · knjige

Ste kdaj pomislili, koliko strani bi imela Wikipedija, če bi bila knjiga? Vsekakor bi bila v tiskani izdaji to knjiga brez dna in samo norec bi imel čas in voljo, da bi natisnil vsako stran za 11,5 milijona vnosov, ki jih je prispevalo 7,5 milijona avtorjev. In ker se na svetu za vsako noro idejo najde prostovoljec, se je tudi za to. Ime mu je Michael Mandiberg, konceptualni umetnik, ki je zadnja tri leta preživel s prelivanjem celotne angleške verzije Wikipedije na papir.

Tiskana izdaja angleške verzije Wikipedije je sestavljena iz 7600 knjig. Od tega jih je 91 posvečenim le kazalom, 36 pa jih navaja 7,5 milijona avtorjev prispevkov. Pod serijo knjig se je podpisal Newyorčan Michael Mandiberg, ki je projekt prelivanja Wikipedije na papir naslovil ”Print Wikipedia”. V sklopu tega je nastala tudi programska oprema, ki je olajšala pretvorbo 11,5 milijona vnosov v obliko primerno za tisk.

PREBERITE ŠE: 7 knjig o poslu, ki vam dajo več kot MBA diploma

Projekt bo Mandiberg zaokrožil z razstavo “From Aaaaa! to ZZZap!”, kjer bo 11 GB veliko stisnjeno datoteko tiskane izdaje v digitalni obliki začel nalagati na spleto stran Lulu.com, ki ponuja ”tisk na zahtevo”. To bo trajalo približno štirinajst dni in s končanjem prenosa bo padel zastor tudi nad omenjeno razstavo. Serija knjig bo na voljo za pol milijona ameriških dolarjev, da se prebije čez celotno vsebino, ki je zapisana na več kot 2,5 milijona straneh, pa vam bo vzelo približno dve desetletji. Kakšni interesenti?

Wikipedija v tiskani izdajiOdpri galerijo
Tudi vašo službo ogroža robot? Preveri ali bo tvojo službo v prihodnosti prevzel robot? PicMonkey Collage Izbor zabavnih ponesrečenih rojstnodnevnih tort PicMonkey Collage Najbogatejši slavni pari leta 2015 Koš dosežen z največje višine. How Ridiculous: koš iz neverjetnih 126,5 metrov višine