bond-gadgets10-990x500
V zraku · tehnologija

Za James Bonda, agenta 007, velja da ne more brez lepih deklet in vohunskih igračk. In prav zavoljo prvih velikokrat rabi druge. Ali obratno, ko s super pripomočki zapeljuje. Vse te naprave, zanj bolj igračke, so vedno pred časom in so postale nepogrešljivi del franšize. Nenavadne iznajdbe Mr. Q-ja, ki Bonda rešijo iz brezizhodnih situacij, so vedno tudi nekakšen vpogled v prihodnost in tako kot Martini, Bondov podpis.

James Bond z izumi, s katerimi ga v vsakem delu franšize zalaga Mr. Q, ravna podobno kot z ženskami. Uporabi jih, ko jih rabi, potem pa hitro zavrže. Je kot majhen otrok, ki se hitro naveliča nove igrače, a z izdelki iz Q oddelka seriji verjetno ne bi uspelo prilesti do 24. filma. Morda, o ne bi več spremljali agenta 007. Konec koncev je tudi on le človek.

PREBERITE ŠE: Na dražbi avto-podmornica Jamesa Bonda Lotus Esprit iz ”Vohuna, ki me je ljubil”

V 50. letih se je zvrstilo nešteto futurističnih naprav, ki so se tedaj zdele nedostopne navadnemu smrtniku (nekatere so kasneje dejansko prišle na prodajne police) in izbrali smo nekaj najzanimivejših.

Aktovka (From Russia With Love/Iz Rusije z ljubeznijo)

Q se je občinstvu prvič predstavil v filmu Iz Rusije z ljubeznijo, ko je Bondu izročil diplomatsko aktovko z nujno opremo za preživetje (a ne v naravi). Verjetno ga ni moškega, ki je ne bi imel.

Prstan, ki razbija steklo (Dia Another Day/Umri kdaj drugič)

Glede na to, da se je Bond enkrat celo poročil, je bilo na mestu, da mu je dal Q ali R, kakor želite, prstan. Moramo reči, da mu je prišel kar prav.

Ptičji šnorkel (Goldfinger)

Enostavno a izredno efektivno. Šnorkel zamaskiran v umetnega ptiča je dokaz, da včasih ”palijo” najbolj enostavne rešitve.

Telefonska govorilnica z zračno blazino (GoldenEye/Zlato oko)

Čeprav ta izum ni nikoli zapustil Q oddelka, je bil prijetna popestritev filma. Edino za nesrečnega tehnika ne moremo trditi, da je iznajdbo ohranil v lepem spominu.

Majhna Nellie (You Only Live Twice/Samo dvakrat se živi)

Ta žepni helikopter je Bond na Japonsko prinesel v nekaj kovčkih. Retorično vprašanje. Kdo ne bi imel majhne Nellie, ali uradno, avtogir Wallis WA-116 Agile, četudi brez projektilov?

”Bingo” prstan (You Only Live Twice/Samo dvakrat se živi)

Q oddelek ne rabi Kickstarterja in Indiegoga, da dobi finančno podporo za izvedbo svojih konceptov. Zato ima prstan, ki zagotavlja, da se na igralnem avtomatu z enim potegom ročice vedno odvrti zmagovalna kombinacija.

Leteči prevoz jetpack (Thunderball/Operacija Grom)

Dokaz, da je bil James Bond pred časom in da je navdihnil znanost. Jetpacki ali naprave za letenje so danes namreč prodajni artikel.

Mini maska na kisik (Thunderball/Operacija Grom)

Kdo rabi velikanske jeklenke na hrbtu, ko pa imate takšen mini ustnik. Če bi le lahko zares v tako majhno bombico spravili toliko kisika, kot ga rabimo za potapljanje.

Pilula proti morskim psom (Live and Let Die/Živi in pusti umreti)

Ker je Bond ljubitelj živali je svojo licenco za ubijanje omejil na ljudi in tako je ta napihljiva kroglica namesto v ustih živali, končala v ustih človeka, sovražnika jasno.

Avtopodmornica Lotus (The Spy Who Loved Me/Vohun, ki me je ljubil)

Zanimivo, da se ustvarjalci filma niso odločili za Aston Martina, toda predelani Lotus Esprit se je zdel rojen za to vlogo. Niso se motili.

Geto razstreljevalec (The Living Daylights/Dih smrti)

Kot je dejal Q, ”nekaj za Američane”. Ja, agent 007 bi s tem ubijalsko ogromnim radiem na ramenih izgledal naravnost smešno in nihče ne bi kupil njegove krinke.

Avto na mobi-daljnica (Tomorrow Never Dies/Jutri nikoli ne umre)

Wacky-Wheels po bondovsko. Samo poglejte izraz na obrazu Pierca Brosnana. Kot otrok s svojo najljubšo igračo.


van-6 Kolesarska steza z navdihom Van Goghove Zvezdne noči bigstock-Walking-Thru-Airport-Terminal-5253723 AILO – ko se pametni telefon spremeni v letališkega vodiča, ki je tudi slovenskih korenin Philae_on_the_comet_back_view_2k Evropski vesoljski agenciji uspel zgodovinski prvi pristanek na kometu #ESA article-1346375-0CB76033000005DC-580_1024x615_large Mega jahte – vodna plovila prihodnosti ·