2014_jeep_cherokee_1_1920x1080
Utrip mesta · mobilno

Potem ko je Jeep lansko leto Američanom ponudil novega cherokeeja, bodo kmalu na vrsto prišli tudi kupci na stari celini. Nov model bo namreč od jeseni na voljo evropskim in s tem tudi slovenskim kupcem. Ti bodo lahko septembra izbirali med dvema dizelskima motorjema in menjalnikoma, 2WD in različicami s štirikolesnim pogonom in obilo napredne opreme.

Cherokee je za razliko od večjega “granda” postavljen je na posebno prirejeno platformo znamke Alfa Romeo, ki so jo Američani pred tem že uporabili pri modelu dodge dart sedan. Ameriška različica in ta namenjena kupcem na stari celini se oblikovno ne razlikujeta, se pa razlikuje paleta motorjev.

Le to onstran Atlantika sestavljajo bencinski agregati, na evropskih trgih pa bodo ti na voljo le po naročilu, osnovo pa bosta predstavljala dve različici Fiatovega 2,0-litrskega dizelskega motorja, ki bosta razvijali 103- oziroma 125 kW moči. Pri osnovnem dizlu bo menjalnik šeststopenjski ročni pri ostalih pa bo vajeti prestavljanja prevzela devetstopenjska avtomatika.

PREBERITE ŠE: Renegade je novodobni jeep za mlade in mlade po srcu

V ponudbi bodo tako različice s 4×2 kot tudi s štirikolesnim pogonom 4×4, pri slednji bodo na ovljo tri različice delovanja štirikolesnega pogona: priključljiva in elektronsko krmiljena active drive I in II ter stalni active drive lock. Poleg tega pa tudi številne nastavitve sistema sellect terrain. Na zunanjosti pa bodo na voljo številne možnosti personalizacije za katero so poskrbeli pri podjetju Mopar.

Glede opreme se pričakuje različice (imensko) sorodne tistim pri modelu grand cherokee, kar pomeni, da bo osnovo predstavljal: laredo, potem pa se bodo zvrstile še razno razne limited in overland opremske različice.

Cherokee je ob koncu prejšnjega leta uspešno prestal tudi preizkusna trčenja EuroNCAP, kjer je dobil oceno pet zvezdic, kar so dosegli tudi z vgradnjo večine danes znane napredne tehnike in asistenčnih sistemov kot so: forward collision warning, parkirna asistenca, radarski tempomat, lane departure warning ter sistem za vozila v mrtvem kotu. Cene za slovenski trg ostajajo neznanka.

Odpri galerijo
polaris-slingshot-4-1 Polaris slingshot – trikolesnik, ki želi biti prava športna dvoživka la-fi-hy-autos-geneva-jeep-renegade-crossover--001 Renegade je novodobni jeep za mlade in mlade po srcu BMW_M4_predstavitev_042 BMW M4 – največ športnosti, ki si jo lahko omisliš za manj kot 100 evrskih tisočakov BMW_i3_predstavitev_014 BMW i3 – Da bo nebo tudi v prihodnosti sijalo tako modro · · ·