Joga: asane za pozdrav pomladi
V zraku · buzz buzz

Ste za malo joge? Dnevi se daljšajo in pomladnih cvetlic je v izobilju. V zraku je vonj po svežem in občutek, da je možno prav vse. Tisti, ki smo spali zimsko spanje, lahko končno uživamo utrinke sinje modrega neba in neskončno nas veseli dejstvo, da poletje ni več daleč. Jogijske asane za pozdrav pomladi so kot nalašč za zdajšnji čas.

Da se otresemo zimskega plašča, dobesedno in v prenesenem pomenu, predstavljamo jogijske asane za pozdrav pomladi. Pomagale vam bodo uravnotežiti energijo in manifestirati prav vsako vizijo.

Gora (tadasana)

1. Postavite se v pokončno držo. Stopala so v širini bokov, ramena so sproščena. Opazujte, ali občutite kakršnokoli napetost v predelu zadnjice, ramen ali čeljusti. Sprostite se z globokim vdihom in izdihom skozi usta.
2. Težo enakomerno porazdelite na obe stopali. Prsti na nogah so sproščeni in rahlo razprti. Dvigujte lok stopala. Poskusite občutiti močno povezavo s tlemi ali podlogo.
3. Zaprite oči in si predstavljajte korenine, ki se razprostirajo od stopal do tal. Občutite stabilnost, prizemljenost in moč.
4. Prinesite roke k prsim in jih sklenite. Sprostite ramena.

S to držo boste uravnotežili korensko čakro.

Položaj stola (utkatasana)

1. Začnite s pokončno držo. Roke so ob telesu.
2. Vdihnite, noge pokrčite v kolenu in iztegnite roke nad glavo. Pazite, da kolena ne gredo čez linijo prstov na nogah. Zadnjica je močno stisnjena. Medenico zvrnite navznoter, tako da močno stisnete zadnjico in notranje stegenske mišice.
3. Pogled usmerite naprej ali navzgor in ostanite v položaju za 5 vdihov in izdihov.
4. Ob vdihu iztegnite noge in se vrnite v začetni položaj.

Še ena izmed asan za krepitev korenske čakre. Pozitivni učinki: krepi gležnje, kolena, stegenske mišice in hrbtenico, odpira nas v ramenskem obroču in prsnem košu.

Kamela (ustrasana)

1. Pričnite tako, da klečite. Kolena in stopala so v širini bokov.
2. Medenica je v položaju nad koleni.
3. Dlani postavite pred prsi v položaj molitve. Potisnite ramena in komolce nazaj in se s celotnim zgornjim delom trupa se nagnite nazaj, medenica ostaja nad koleni. Roki spustite in se z njima oprimite pet. Sprostite glavo in “odprite” grlo.

Asana sprošča napetost v trebuhu in reproduktivnih organih. Položaj med drugim spodbuja občutek neustrašnosti in pomaga pri boju s tesnobnostjo. Pozor! Za tiste s težavami v vratu in hrbtenici ali nizkim krvnim tlakom velja pri izvajanju te asane posebna previdnost.

PREBERITE ŠE:

Kužek (uttana shishosana)

1. Začnite na vseh štirih. Pazite, da so kolena v širini bokov in roke pod rameni.
2. Pokrčite prste na nogah in se počasi sprehodite proti rokam. Boki naj bodo dvignjeni.
3. Prsni koš pomaknite proti preprogi, boke pa proti petam.
4. Raztezajte se v hrbtenici in ob straneh prsnega koša.

Asana je, poleg raztezanja v hrbtnem in prsnem delu, učinkovita tudi za raztezanje v kolčnem delu in ramenskem obroču ter rokah. Položaj umirja glavo in lajša stres ter napetosti v telesu. Asana je priporočljiva za vse, ki veliko časa presedijo za delovno mizo.

Položaj trupla (savasana)

1. Lezite na hrbet in iztegnite noge. Naj padejo prosto v širini podloge. Sprostite ramena, roke položite ob telo, dlani obrnite navzgor.
2. Zaprite oči in prenesite pozornost na obrvi, grlo, trebuh, zadnjico, stegenski del in stopala. Z izdihovanjem sprostite napetost v vseh delih telesa.
3. Predstavljajte si, da ste se zlili s podlogo.
4. V tem položaju počivajte tako dolgo kot lahko.

Položaj trupla se uporablja na koncu vsake jogijske prakse. Čeprav se na prvi pogled zdi zelo preprosto, je lahko utišanje uma pravi izziv. Asana simbolizira “smrt” vsega, ker se je zgodilo v preteklosti, in nam omogoča poživitev in nov začetek. Idealno za pozdravljanje pomladi in vseh priložnosti, ki jih ta prinaša s seboj.

Namaste.

Svetlobni gozd Sou Fujimoto x COS – impozantna instalacija luči za novo kolekcijo Čelada za kokice s krmilnikom Popcorn Machine Helmet – čelada za kokice s krmilnikom Ilustracije, ki jih bodo zares razumele samo mame in nosečnice Prikupne ilustracije, ki jih razumejo le nosečnice in mame Kolesa narisana po spominu prelita v koncept Velocipedia: kolesa, narisana po spominu, so vse prej kot kolesa, ki jih poznamo ·