joelpares2
V zraku · buzz buzz

Niso vsi muslimani teroristi, niso vsi črnci gangsterji in niso vsi urejeni moški geji. Takšno je sporočilo Joela Parésa, ki je v seriji fotografij Judging America prikazal, kako velika je moč stereotipov in kako hitro ocenimo ljudi glede na njihovo zunanjost. Ob portretih iste osebe v dveh različnih opravah se namreč vprašamo, katera fotografija je prava.

Joel Parés je bivši ameriški marinec, ki danes kot fotograf živi in deluje v Dallasu. Ker je bil v življenju neprestano priča stereotipom in predsodkom, ki jih imamo ljudje o drugih, nas je na to problematiko želel opozoriti s serijo sporočilno močnih fotografij Judging America.

PREBERITE ŠE: Giuseppe Colarusso in njegovi nepričakovani predmeti, ki ob pravem času niso na pravem mestu

Fotografije prikazujejo portrete posameznikov, ki so v objektiv ujeti dvakrat: enkrat v svoji resnični podobi (kot študenti, mame, slikarji, podjetniki) in enkrat v nekoliko drugačni opravi: kot berači, pocestnice, teroristi in nasilneži. Fotografije nas prizemljijo iz preprostega razloga: ljudje na njih so isti, drugačna so le njihova oblačila in izraz na obrazu, nam pa se v obeh različicah zdijo popolnoma resnični. Ob tem se zamislimo, kako malo je potrebno, da imamo v glavi ustvarjeno predstavo o človeku in (zavedno ali nezavedno) tudi sodbo o njem le zaradi zunanjega videza.

Fotografije, ki prikazujejo moč stereotipov in ob katerih se boste vprašali, katera je prava – leva ali desna? – si oglejte v naši galeriji!

Odpri galerijo
PicMonkey Collage Noč čarovnic: 10 najboljših “DIY” kostumov za pare maxresdefault Video, ki vas bo pripravil, da za trenutek odložite telefon. Ker življenje nima možnosti samo-popravkov. fat girl dating prank video Tinder in debelost: Spletni zmenki v realnem življenju Zaznaš kako kisla je limona? Čudne lastnosti, ki jih podedujemo od svojih staršev ·