Jutranje ali večerno tuširanje, to je tu vprašanje.
Utrip mesta · zdravje & lepota

Je bolje, da se oprhamo zjutraj, pred službo, ali je bolje, da se stuširamo zvečer, pred spanjem? Dilema, stara kot prha. No, verjetno ni treba posebej poudarjati, da imata tako jutranje kot večerno tuširanje blagodejne učinke, bodisi na miren spanec oziroma na dobro počutje in produktivnost čez dan. In ker se strokovnjaki ne morejo zediniti katera izbira je dejansko boljša, obe pa imata svoje prednosti, je ta izključno na vas. In dobra stran tega? Ne morete izbrati napačno.

Nekateri ljudje se raje tuširajo zjutraj, nekateri to raje počno zvečer. Čeprav znanstveno ni dokazano, da bi bilo bodisi jutranje bodisi večerno prhanje boljše za vas, pa imata definitivno vsak svoje prednosti. In če ste v dilemi kaj izbrati, vam lahko pri sprejemanju te pomembne odločitve pomagamo. Važno pa je vedeti, da pravilnega odgovor na vprašanje kaj je bolje, jutranje ali večerno tuširanje, ni. Vse je odvisno od osebnih preferenc.

PREBERITE ŠE: Kaj o nas povedo naše navade tuširanja?

Prednosti jutranje prhe

Nasvet: Ko se prhate zjutraj, uporabite mrzlo vodo, ker:

  • se boste počutili bolj sveži in polni energije
  • boste s tem povečali prekrvavitev in imunost
  • boste bolj zbrani skozi dan
  • vam bosta hvaležna koža in lasje. Mrzla voda namreč z njiju ne bo sprala naravnega olja, prav tako pa bo zaprla kožne pore in preprečila, da se vanje ujame umazanija.

Prednosti večerne prhe

Nasvet: Če si privoščite vročo prho, naj bo to vsaj dve uri pred spanjem, saj temperaturne spremembe vplivajo na kvaliteto spanca. Sicer pa prhanje pred spancem pomeni, da:

  • boste zjutraj lahko dlje spali. 30 minut več na vašem računu se kar pozna.
  • boste v posteljo odšli bolj sproščeni, saj je tovrstna prha izjemno terapevtska
  • boste iz sebe sprali vso ”umazanijo”, ki se je nabrala na vas čez dan in jo ne boste odnesli s seboj v posteljo.
  • bo vaša posteljnina dlje ostala sveža in čista, kar ne pomeni le manj ukvarjanja s pranjem in preoblačenjem ampak tudi blagodejen učinek na kožo. To se bo še posebej poznalo pri tistih, ki imajo akne in drugačne poškodbe kože, saj ne bodo celo noč izpostavljeni bakterijam.
  • boste imeli več časa za zajtrk, ki velja za najpomembnejši obrok dneva
Kaj se dogaja z našim telesom čez dan? Tipičen dan v življenju našega telesa ali kaj se dogaja z našim telesom na dnevni ravni Vaje za roko in zapestje, za primere bolečin zaradi rabe računalnika. Vaje, ki olajšajo bolečine rok in zapestja zaradi dolgotrajne uporabe računalnika Položaj spanca vpliva na zdravje. Ali ste prepričani, da spite pravilno? Oziroma veste kaj je pravilno spanje? Naraven način, kako se lahko znebite komarjev. Kako se znebiti komarjev na naraven način ·