red hearts hanging on wooden background
V zraku · buzz buzz

Vprašanje kaj je ljubezen je po vsej verjetnosti staro kot samo človeštvo. Mnoge kulture si pojem ljubezni razlagajo na različne načine. Prav tako se spreminjajo naše predstave o pojmu ljubezni, skozi izkušnje in učne ure našega življenja. Na to, kako dojemamo pojem ljubezni, vplivajo naši primarni vzorci in izkušnje, ki jih prinesemo iz otroštva. Poznamo mnogo oblik ljubezni. Vsekakor pa je ljubezen prav v vsakem izmed nas! Sigurno si se že kdaj vprašal – kaj je ljubezen?!

Kaj je ljubezen je pravzaprav eno najbolj komplesnih vprašanj človeštva in na njega si lahko vsak odgovarja po svoje. Vemo, da se vsekakor se začne s kemijo v stanju zaljubljenosti, ki ga vsi poznamo kot enega najbolj mučnih stanj človeškega uma, duše in telesa.

Gre za tisto našo prvinsko čustveno lastnost, ki omogoča obstoj človeškega rodu in razmnoževanje, torej z izbiro partnerja s katerim želimo deliti genetski material. Iz te kemije in zaljubljenosti, se v idealnih scenarijih in pod pravimi pogoji lahko izoblikuje prava ljubezen. Za pravo ljubezen pa ni ključen le splet okoliščin, ključno je tudi naše pravilno dojemanje tega pojma. Le to določa, ali smo sposobni ljubiti na pravi način, oziroma ali je naš pogled na ljubezen izkrivljen in poln nepravilnih pričakovanj. Torej, četudi mislite, da ljubite, ni nujno, da je to zares ljubezen.

Video – Kaj je ljubezen? Oziroma znanost in ljubezen!

Pogoj za pravilno dojemanje ljubezni iz stališča posameznika ima temelje že v otroštvu. Na njega vplivajo odnosi v primarni družini, odnos in ljubezen mame ter množica osebnih izkušenj pri vsakem posamezniku oblikujejo dojemanje in oblikovanje podobe o ljubezni. Predvsem je odraz zdravega dojemanja ljubezni v odnosu slehernega posameznika do samega sebe. Brez odnosa in ljubezni do sebe je nemogoče ljubezen deliti z drugim. Ljudje, ki nimajo zdrave samopodobe in ne spoštujejo sebe, se ne cenijo, ne morejo na pravilen način ljubiti sočloveka. Torej, sposobnost ljubiti se začne pri nas samih.

Ker je definicija ljubezni tako kompleksna jo lahko le redko katera izjava ali stavek v celoti definira. Vsekakor pa lahko preberemo enega najbolj celovitih zapisov o lastnostih ljubezni, v Bibliji in sicer pismu Korinčanom (Korinčanom 13,4-7). Le – ta na izjemno preprost način opiše osnovne lastnosti zdrave in polne ljubezni, katerim prav nihče ne more oporekati.

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.

PREBERITE ŠE: 50 Najlepših citatov, ki jih je navdihnila ljubezen

O ljubezni je nastalo največ pesmi in pisatelji so vsekakor najbolj zaljubljene duše.

Seveda poznamo več “tipov” ljubezni, zato jo opisujemo opisno, z besednimi zvezami kot so: erotična ljubezen, prava ljubezen, partnerska ljubezen, polna ljubezen, heteroseksualna ljubezen in jo s tem ločujemo od materinske ljubezni, ljubezni med bratom in sestro, altruistične ljubezni, homoseksualne ljubezni itd. Ima pa vsaka definicija ljubezni za vsakega posameznika svoj način dojemanja in dimenzije, v katerih se giblje po svojih notranjih dojemanjih tega čustva.

PREBERITE ŠE: Ljubezen v različnih jezikih 

Ljubezen je čustvo, ki omogoča preživetje sveta. Brez njega ni začetkov in ni koncev. Ljubezen je tisto nekaj, kar v vsakem posamezniku izraža tudi njegove najboljše lastnosti. Je čustvo zaradi katere notranje rastemo in hkrati dojemamo drugo dimezijijo duhovnega. Je duhovno popotovanje slehernega posameznika v svet, ki je metafizičen.

jakob-owens-168409 Slike, ki kažejo, kako nori smo lahko na sneg in mraz americafuckyeah Kako bi zgledali svetovni voditelji, če bi nosili ulična oblačila? #streetstyle Ekipa OSM films na zadnji dan v lanskem letu. Za njimi je 364 fotografij, ta je bila zadnja. OSM – slovenski fotografski projekt, ki navdihuje s 365 spomini lanskega leta PicMonkey Collage Znanstveno fantastična krmilnica spremeni veverice v “Doctor Who” kiborga · ·