PicMonkey Collage
Utrip mesta · kulinarika

Te dni se zdi, da je poletje v največjem razcvetu. A visoke temperature imajo tudi svoje slabosti. Prekomerna toplota tako resno vznemiri telo, povzroča razdražljivost, težave s spanjem, utrujenost in med drugim tudi pomanjkanje koncentracije. Hrana in pijača imata tako veliko vlogo pri ohlajanju našega telesa na zdravo temperaturo. Tukaj so nasveti, kaj jesti v teh vročih dneh in kaj so plusi takšne hrane.

Hladilna živila imajo sposobnost, da telo ohladijo ter očistijo toksinov.

1. Sadje z jogurtom

Idealna kombinacija za zajtrk. Sadje ima visoko vsebnost vode, pomaga vzdrževati telesne tekočine, ki se hitro izgubljajo skozi znoj, hkrati pa ohlaja naše telo. Bio jogurti lahko spodbudijo črevesju prijazno bakterijo kot je Lactobacillus acidophilus, ki ščiti pred zastrupitvijo s hrano. Možnost za zastrupitev se namreč ob vročih temperaturah drastično poveča, saj je težko obdržati svežo hrano.

2. Zelenjava

Ta je ključnega pomena, saj vsebuje veliko tekočine. Izogibajmo se kuhanju ali pečenju zelenjave, saj ji to izčrpa vodo ter hranilne snovi.

3. Pečen krompir ali testeninska solata

Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati lahko pomaga v boju proti vročinski izčrpanosti. Priporoča se, da tekom dneva posegamo po majhnih prigrizkih s škrobom ter ogljikovimi hidrati, kot je na primer pita kruh, ki bo vzdrževal raven našega krvnega sladkorja in energije. Prav tako si lahko privoščimo pečen fižol, riž, sadje, jogurte, mleko ter pikantno hrano. Čeprav je slednje malo verjetna hrana, ki bi si je želeli v tem vročem vremenu, naj bi pikantna hrana spodbujala toplotne receptorje v ustih, spodbudila krvni obtok ter povzročala znojenje, ki hladi naše telo.

4. Tzatziki

Grška omaka združuje jogurt in kumare, ki v sebi držijo kar 96,4 odstotka vode.

5. Vodna kreša

Vodna kreša je bogat vir mineralov, vključno z železom, za katerega nekateri strokovnjaki menijo, da ga med potenjem izgubljamo. To lahko povzroči utrujenost in otopelost. Hrana, ki vsebuje veliko železa in je primerna za vroče dni je tudi pusto meso, sadje ter zelena zelenjava.

PREBERITE ŠE: Recept: Mojito – najboljši osvežujoč koktejl ta hip

6. Meta

Čeprav meta ne hladi celotnega telesa, hladi jezik ter deluje osvežilno.

7. Čebula

Še posebej rdeča čebula vsebuje kemično snov, imenovano kvercetin, za katero velja, da ima antihistaminski učinek. Histamin je dražilo, ki povzroča vročinske izpuščaje ter nezaželene učinke ob ugrizu in piku insektov. Dnevna konzumacija čebule naj bi tako ublažila te poletne preglavice.

8. Mariniramo meso iz žara

Marinade zmanjšajo raven kancerogenih kemikalij, ki nastajajo med pečenjem mesa na žaru. Znanstveniki ne znajo točno pojasniti zakaj, a menijo, da bilo za to lahko zaslužna visoka koncentracije antioksidantov v marinadi, kot so kis, sokovi citrusov, zelišča, začimbe ter oljčno olje.

9. Banane

Banane so bogat vir kalija, ki pomaga pri uravnavanju izgube telesne tekočine, ki nastane zaradi prekomernega znojenja. S kalijem so bogati še zelena zelenjava, pečen fižol, suho sadje in žita.

10. Melone

Najbolj pomembno pri sadju v teh vročih dneh je to, da vsebuje veliko tekočine. Melona ima v sebi več kot 90 odstotkov vode.

PicMonkey Collagečompa Recept: Slastna pečena čompa – nova generacija kuhinjskih aparatov Gorenje & chef Bine Volčič IMG_1641 Slovenec Matjaž Cotič si je prikuhal vrhunski rezultat 954724_474371822641742_343124528_n Restaurant Day 2015 – praznik hrane in enodnevnih restavracij Rdeč hamburger Red Samurai Chicken Burger King na Japonskem na meni dodal kot mušnica rdeč hamburger · ·