the-stanford-prison-experiment-56726ba666e80
V zraku · buzz buzz

Večina med nami se na vsakodnevni ravni drži družbene pogodbe ter osnovnih etičnih zapovedi. Vendar pa je kljub tem pravilom možno prekršiti družbene norme in moralne smernice ter škodovati drugim. Pred tem nas po navadi obvarujejo tudi grožnje morebitne kazni. Kaj se zgodi, če pustimo ljudem vsakršno vedenje brez grožnje kazni? O tem imajo marsikaj za povedati številni eksperimenti.

Pred tem, da drug drugemu škodujemo, nas varujejo številni dejavniki – vzgoja, moralna instanca, etične smernice, zakoni in morebitne uradne in neuradne sankcije, ki sledijo v primeru neupoštevanja drugega. Kaj pa se zgodi, če pustimo ljudem vsakršno vedenje brez grožnje kazni? O tem pričajo spodnji eksperimenti.

Eksperiment Marine Abramović

Priznana sodobna umetnica Marina Abramović je leta 1974 izvedla performans v Neaplju, kjer je vsem obiskovalcem pustila, da so z njo počeli karkoli so želeli. Nič ni bilo prepovedano, vključno z nasiljem. Na mizi poleg nje je bilo 72 predmetov ter navodilo, da jih lahko uporabijo na kakršenkoli način želijo. Na začetku so bili obiskovalci do nje nežni – dali so ji rože ter jo objemali. Pozneje pa so jo začeli rezati ter slačiti. Proti koncu performansa je nekdo vanjo celo meril z nabito pištolo, kar se je končalo s pretepom obiskovalcev.

Stanfordski eksperiment

Profesor Zimbardo je na priznani univerzi Stanford avgusta 1971 izvedel eksperiment s svojimi študenti. Prostovoljce je razdelil v dve skupini – v paznike in zapornike. Študentje, ki so sicer spadali med elitno izobražen sloj Američanov, so neverjetno hitro prevzeli dodeljeno vlogo ter se vedli skladno z njo. To pomeni, da so pazniki v veliki meri mučili zapornike. To je bilo v veliki meri produkt konteksta, ki je realistično oponašal zaporniško situacijo. Eksperiment so po šestih dneh prekinili. Po tem dogodku je posnet tudi film, o podobnem fenomenu pa govori tudi Lars von Trierjev Dogville.

Eksperiment Robbers Cave

Leta 1954 sta zakonca Sherif izpeljala eksperiment z ameriškimi osnovnošolci. Otroci so odšli na poletni kamp v nacionalni park Robbers Cave. Pred tem sta jih psihologa razdelila v dve skupini, ki se med sabo nista poznali. V prvi fazi so imeli otroci čas, da se spoznajo znotraj svoje skupine, v drugi fazi pa sta morali skupini med seboj tekmovati za nagrado. Zaradi omejenih virov (torej nagrade) se je neverjetno hitro vzpostavilo sovraštvo med pripadniki obeh skupin, ki je šlo tako daleč, da nekateri niso prenesli biti niti v istem prostoru kot pripadnik druge skupine. V tretji fazi sta skupini prek skupne naloge, ki je zahtevala sodelovanje, razrešili konflikt.


yoann-boyer-156510-unsplash Nova raziskava ugotavlja, komu lahko zaupaš Ambient 2018: smetana pohištvene industrije Ambient 2018: smetana pohištvene industrije shutterstock_586694285 10 stvari, za katere se lahko zahvalite ženskam Ko pari pričakujejo prikupnega dojenčka, a dobijo ‘starčka’ ... Ko pari pričakujejo prikupnega dojenčka, a dobijo ‘starčka’ … · ·