Kaj storiti, če stopiš na morskega ježka?
Utrip mesta · zdravje & lepota

Morski ježki, ki spadajo med najstarejše živali na svetu, nam nemalokrat povzročajo preglavice – vbodi njihovih bodic lahko vodijo do okužb, v nekaterih primerih celo do zastrupitev. Kaj storiti, če stopiš na morskega ježka?

Raziskovalcem je doslej uspelo odkriti več kot 1000 različnih vrst morskih ježkov, ki so razporejene po celotnem svetu – nekatere od njih se zadržujejo ob obali, medtem ko druge najdemo v morskih globinah. Vrste se med seboj razlikujejo tudi po tem, ali jim je bolj pri srcu hladna ali topla voda.

Kaj lahko pričakuješ, če stopiš na morskega ježka? V večini primerov naj bi vbodi njegovih bodic povzročili  ostro bolečino, ki ji sledijo zatekanje, rdečica in okužba. Če je rana globoka, se lahko pojavijo hujši simptomi, kot so denimo bolečine v mišicah in težave z dihanjem.

Kaj storiti, če stopiš na morskega ježka?

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najbolje, da ne počneš nič, ker naj bi se bodica sama izločila iz telesa.
Drugi pravijo, da s pinceto odstraniš bodice.

1. Predel, v katerega so zapičene bodice, bi moral/-a potopiti v vročo vodo, ki ji lahko dodaš tudi kis. Tako boš ublažil/-a bolečino in hkrati zmehčal/-a bodice.
2. Rano bi nato moral/-a treba očistiti z milom in vodo (tako zmanjšaš možnosti, da se vname).

Vbod morskega ježka naj ne bi predstavljal velike nevarnosti, kljub temu pa je pri skrbi za zdravje potrebna previdnost. Če se rana po nekaj dneh ne ozdravi, simptomi pa napredujejo, je čas za obisk zdravnika.

Ženske jih obožujejo: te frizure vse nosimo, a škodujejo našim lasem Ženske jih obožujejo: te frizure vse nosimo, a škodujejo našim lasem Ne ponavljaj istih napak: na ta mesta vedno pozabimo nanesti sončno kremo Ne ponavljaj istih napak: na ta mesta vedno pozabimo nanesti sončno kremo Pozabi na krompirček: zato je bolje, da naročiš DVA burgerja! Pozabi na krompirček: zato je bolje, da naročiš DVA burgerja! shutterstock_1050080960 Kako najlažje preživeti vroče poletne noči, če nimaš klime? · ·