the-wolf-of-wall-street-leonardo-dicaprio (1)
V zraku · buzz buzz

Denar za nekatere ljudi nima prave vrednosti – tako hitro, kot ga zaslužijo, ga tudi zapravijo. Drugim lahko povzroča celo občutek tesnobnosti, saj se nenehno sprašujejo, ali ga niso nemara porabili preveč, ali ga je dovolj na varčevalnem računu itd.

Vsekakor pa način, kako denar vidimo in kako z njim ravnamo, ne izraža samo naše finančne situacije, ampak tudi našo osebnost. Na primer, kakšne strahove imamo.

Denar nas lahko spomni na našo preteklost

Nekatere družine si ne morejo privoščiti, da bi otroku kupile vse, kar si želi. Morda ste kot otrok v nakupovalnem središču videli lepo obleko in ste jo želeli imeti, a starši žal niso imeli dovolj denarja, da bi vam jo kupili. Ali pa ste se resnično želeli naučiti igrati kako glasbilo, a za učitelja in dodatno dejavnost ni bilo denarja.

Takšne situacije lahko pustijo čustvene brazgotine in vi se lahko počutite negotove, saj ste videli svoje vrstnike, ki so te stvari (po vsej verjetnosti) imeli. In morda ste to negotovost prenesli v odraslo življenje. In ko ste danes finančno stabilni, ste morda začeli impulzivno nakupovati stvari, ki so vam bile v preteklosti nedosegljive, pa tudi če jih ne potrebujete!

Denar nam lahko pokaže, kaj si mislimo o sebi

Če se počutite kompetentne za reševanje finančnih zadev, ste verjetno na splošno samozavestna oseba. Ne bojite se investirati, ne bojite se novih poslovnih podvigov, ne bojite se ukvarjati z določenimi finančnimi izzivi, ki se vam postavijo na pot.

Če pa se vedno bojite, da boste denar izgubili, in ga zato raje hranite na enem mestu ter se ga ne dotikate, lahko to pomeni, da niste prepričani vase. Če si ne morete zaupati pri kompleksnejših finančnih zadevah, verjetno omahujete tudi v vsakdanjem življenju.

Denar lahko razkrije naše strahove

Vsi kdaj razmišljamo o tem, kako bi se spremenilo naše življenje, če bi nenadoma izgubili ves svoj denar. In če si poskušate predstavljati to situacijo, lahko odkrijete svoje največje strahove. Morda ste zaskrbljeni za svoje zdravje in izguba denarja bi lahko pomenila, da ne bi mogli plačati za določeno zdravljenje. Ali pa si želite, da bi vaši otroci obiskovali dobro fakulteto, in jih želite podpreti, česar v najslabšem primeru ne boste zmogli. Morda ste si že od nekdaj želeli, da bi bili starši na vas ponosni, in se zaradi svojih finančnih težav bojite, da bodo nad vami razočarani.

Denar razkriva, kaj cenimo in česa nočemo izgubiti v nobenem primeru!

Denar nam lahko pomaga pri razjasnitvi naše prihodnosti

Kar počnete z denarjem, lahko razkrije vaše težnje, hkrati pa je to povezano z vašo preteklostjo. Če ste že v otroštvu sanjali, da bi dobili neko igračko ali pa obiskali zabaviščni park, a si starši tega niso mogli privoščiti, boste morda začeli razmišljati, da NIKOLI ne boste mogli dobiti želenega.

Nekdo, ki mu za denar ni bilo treba skrbeti in so si njegovi starši lahko privoščili tako rekoč vse, bo po vsej verjetnosti bolj ambiciozen. V otroštvu so se mu sanje vedno uresničile, zato je zdaj prepričan, da bo lahko dosegel vse, kar si želi. Nasprotno pa lahko nekdo, ki so se mu sanje le redko uresničile, odraste z mislijo, da nikoli ne bo uspešen na področjih, ki ga zanimajo, čeprav to ni res.

Zgodnje finančne omejitve nas torej lahko ovirajo pri uresničevanju naših sanj!

Denar nam lahko pomaga razumeti našo miselnost

Denar vam morda ne predstavlja težave. Imate stabilno službo z dobro plačo, s katero si lahko privoščite tisto, kar potrebujete oziroma si želite. Za nekatere je lahko to dovolj, da se počutijo finančno varni. Drugi, ki so v enaki situaciji, ali tisti, ki imajo finančne težave, pa lahko imajo do denarja drugačen odnos.

Če se vam je vedno zdelo, da nikoli nimate dovolj denarja in da imate preveč stroškov, imate morda t. i. “pomanjkljiv način razmišljanja”. Četudi nimate za kaj skrbeti, ste lahko še vedno obsedeni s čisto vsakim stroškom, ki ga imate. Še posebej neprijetno pa lahko postane, če morate plačati nepričakovane račune, kot je npr. neko zdravilo ali pa strošek popravila.

bruno-van-der-kraan-i4rOpdj444c-unsplash Če se boš v teh dneh počutil osamljenega, preberi to … shutterstock_563773858 Za vse tiste, ki se v teh dneh žrtvujejo za nas: 5 znakov, da imate v življenju višje poslanstvo! tatuji Umetnica iz Avstralije dela čarobne tatuje, ki pod UV-svetlobo oživijo! nathan-mcbride-RP6Ba_6U154-unsplash (1) 13 stvari, ki jih moraš biti pripravljen izgubiti, če res želiš spremeniti svoje življenje na boljše ·