It's about time Santa got some sunshine!
Utrip mesta · destinacija

Praznovanje božiča je tradicija, ki jo najdemo na vseh kontinentih sveta. Kljub temu pa ne poznajo vse države Božička, jaslic in daril pod praznično okrašenimi smrečicami. Vabimo vas na sprehod skozi najbolj zanimive tradicije praznovanja božiča po svetu!

Slovaška

Božična večerja se mora po slovaški tradiciji začeti tako, da glava družine do stropa vrže žlico Lokse – tradicionalne slovaške jedi iz kruha, vode in makovega semena. Po izročilu bo namreč letina tako dobra, kolikor nenavadne zmesi se bo prilepilo na strop.

Irska

Božična tradicija Ircev je zelo priljubljena tudi v 21. stoletju. Po njej morajo namreč Irci za Božička pustiti malico iz mesne pite in najbolj priljubljenega irskega piva Guinnessa. Le kateri moški si ne bi želel biti Božiček na Irskem?

Kitajska

Na Kitajskem je le malo kristjanov, ki praznujejo božič. Imenujejo ga Sheng Dan Jieh, kar pomeni Festival svetega rojstva, praznik pa obeležijo tako, da domove okrasijo s papirnatimi lanternami, rdečimi papirnatimi verigami, rožami in drevescem luči, ki vsi simbolizirajo veselje.

PREBERITE ŠE: Prižiganje božičnih lučk pri nas in po svetu

Norveška

Staro norveško izročilo pravi, da na božični večer čarovnice in drugi zlobni duhovi iz hiš pokradejo metle, na katerih jezdijo po zvezdnatem nebu. Nekateri Norvežani zato za božič še danes skrivajo metle in druge čistilne pripomočke, moški pa so včasih pred svojimi hišami v nebo nekajkrat ustrelili s puškami in tako pregnali vsa zlobna bitja.

Rusija in Ukrajina

Ker ortodoksna cerkev v Rusiji in Ukrajini za verske praznike še vedno uporablja starejši, julijanski koledar, božič praznujejo šele 7. januarja. Po stari tradiciji je božična večerja 6. januarja sestavljena kar iz dvanajstih jedi, ki simbolizirajo dvanajst apostolov.

Etiopija

Tudi v Etiopiji zaradi julijanskega koledarja ortodoksna cerkev božič slavi šele 7. januarja. Takrat se verniki, vsi oblečeni v belo, udeležijo obreda v cerkvi, dvanajst dni kasneje, torej 19. januarja, pa se začne praznovanje kar 3-dnevnega praznika Timkat, ki obeležuje Kristusov krst.

Češka

Najbolj nenavaden ritual je prav gotovo tisti, ki naj bi ga 24. decembra po izročilu izvajale samske ženske na Češkem. Na dan pred božičem naj bi namreč šle iz hiše in se obrnile s hrbtom proti hišnim vratom. Zatem naj bi si sezule čevelj in ga vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je pomenilo, da bo v naslednjem letu dekle še vedno ostalo samsko. Če pa je peta gledala proti ulici, je bil to znak, da se bo v naslednjem letu omožila in da lahko začne s pripravami na poroko.

Le-Petit-Chateau-01-1150x727 Le Petit Chateau: Najbolj luksuzna zimska koča na svetu 10.valdiserehttp-::www.igluski.com: 10 najbolj mondenih evropskih smučarskih središč Santa Claus purchasing online Black Friday in Cyber Monday – vse bolj priljubljena ameriška nakupovalna praznika · · ·