Fantomska prometna gneča
Utrip mesta · mobilno

Vzroki za prometne zastoje so zelo različni. Lahko gre za delo na cesti, ozko grlo, prometno konico, nesrečo, mejni prehod, praznik, slabo vreme ali oviro na cesti, včasih pa nič od tega, pa vseeno pride do prometnega zamaška. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste padli v zastoj, ko pa se je promet končno sprostil, ste zaman iskali vzrok zanj? Kaj torej povzroča takšne fantomske zastoje na cestah? Na primeru 22 vozil, ki vozijo v krogu, boste spoznali, da lahko eno samo samcato vozilo povzroči prometno gnečo.

Ste vedeli, da lahko iz nič nastane prometni zastoj? Da je dovolj en sam samcat avto za nastanek prometne gneče? Japonski matematiki so to dokazali na primeru 22 avtomobilov, ki so vozili v krogu, že malenkostno zmanjšanje hitrosti enega izmed vozil pa je povzročilo, da so se vozila začela ”nabijati” drugo na drugo toliko časa, da so se bila prisiljena povsem ustaviti.

PREBERITE ŠE: Katere avtomobile vozijo policisti po svetu?

Učinek metulja v prometu si lahko ogledate v zanimivem posnetku, da si ne boste naslednjič po nepotrebnem belili glave z iskanjem razloga, zakaj ste na cesti pustili dragocene minute, če vzrok ne bo znan. In še nasvet. Smotrno uporabljajte zavore, saj vsako nepotrebno zaviranje v tekoči koloni prej ali slej povzroči stoječo kolono.

Taga 2.0: najbolj družinsko kolo ever Taga 2.0: najbolj družinsko kolo, kar jih je kdaj bilo Lamborghini Huracan - italijansk policija Katere avtomobile vozijo policisti po svetu? Pokopališče luksuznih avtomobilov v Dubaju Pokopališče avtomobilov: kraj, kamor gredo umret luksuzni avtomobili Novi Renault Koleos Novi Renault Koleos: SUV, ki ima vse, da postane ”bestseller”