Kultni prizor pod prho v filmu Psiho.
Kulturni izbor · film

Psiho velja za enega najvplivnejših filmov vseh časov, kultni prizor pod tušem pa se pojavlja na samem vrhu lestvic najbolj razvpitih filmskih kadrov v zgodovini sedme umetnosti. Mojster suspenza Alfred Hitchcock je slabe 3 minute dolg prizor, ki vsebuje več kot 40 rezov in 77 kotov kamere, snemal kar en teden. Preverite še druge podrobnosti iz snemanja te nepozabne scene, kjer je pod prho leta 1960 gola kričala Janet Leigh.

Slavni cineast Arnold Hitchcock je posnel številne filmske klasike, ki so se z zlatimi črkami zapisale v filmsko zgodovino. In če bi veličino filma sodili po vplivnosti in prelomnosti, bi nizkoproračunski Psiho sodil med največje. Čeprav bi bil film lahko v barvah, se je Hitchcock odločil za črno-belo tehniko, saj sicer prizor pod tušem, ki ga je tako lepo zabelilo ječanje violin skladatelja Bernarda Herrmanna, pri tedanji cenzura ne bi šel skozi.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Steve Jobs (2015)

Sloviti prizor, ki je bil sprva predviden brez glasbene podlage, je navdahnil slog montaže ruskih filmskih umetnikov, nekatere stvari okoli njega pa še danes ostajajo zavite v tančico skrivnosti. Kot na primer ta, ali je Leightova sama odigrala celoten prizor ali je del posnela njena dvojnica. Je pa že bil ovržen urbani mit, da je bila za večjo avtentičnost krika igralka med snemanjem deležna hladne prhe.

Več o snemanju prizora:

She's Funny That Way (2015) Filmska premiera: Takšna pač je Michael Fassbender kot Steve Jobs Filmski napovednik: Steve Jobs (2015) Pravi detektiv (True Detective), druga sezona Napovednik: Pravi detektiv, druga sezona Tomorrowland Filmska premiera: Dežela jutrišnjega dne: Svet onkraj · ·